fbpx

Zrela koža: Kako sprečiti prevremeno starenje

Momenat kada se koža smatra zrelom zavisi od niza faktora i uglavnom nije isključivo povezan sa brojem godina. Iako svetske studije svedoče o tome koliko je genetika važna predispozicija za održivost kože, ipak nije jedina koja određuje njen kvalitet i stanje. Iz tog razloga, pokazano je da postoje metode uz čiju pomoć je moguće održati kožu što duže mladom, odnosno, sprečiti njeno prevremeno starenje.

 

Osnove zdrave kože

 

Kako bi koža dugo ostala lepa i negovana, bitno je uvrstiti kako unutrašnju tako i spoljašnju hidratacija. Pod unutrašnjom hidratacijom se ne podrazumeva samo unos tečnosti, već i hrana koja se svakodnevno konzumira i prerađuje unutar organizma.

 

Ovo se danas popularno naziva izbalansiranom ishranom i označava primenu svih potrebnih nutritijenata na dnevnom nivou: vitamina, minerala, ugljenih hidrata, proteina i vlakana.

 

Kada je tečnost ili unutrašnja hidratacija u pitanju, najbolje opcije su voda, nezaslađeni, biljni čajevi i hladno ceđeni sokovi. Ovakvi napici treba da budu bez dodatog šećera ili bilo koje druge vrste zaslađivača.

 

Koža i krivci za prevremeno starenje

 

Jedan od glavnih krivaca za ubrzano starenje jeste oksidativni stres. Ovo je proces prilikom kojeg se otpuštaju slobodni radikali u telu. Na to u najvećoj meri utiču štetna sunčeva zračenja.

 

Pored toga, preveremeno starenje kože povezano je i sa lošom ishranom, pušenjem i čestim konzumiranjem alkohola. Takođe, na ovu pojavu mogu uticati i zagađenost vazduha, kao i neadekvatna higijena ili loša kozmetika.

 

Pod neadekvatnom higijenom se najčešće misli na retko i nepravilno skidanje šminke. Takav postupak dovodi do začepljenja pora u kojima se, pored šminke, taloži i prljavština. Nadalje se ispod takve kože pojavljuju uski kanali do kojih ne dopire kiseonik, što rezultita suvoćom. Poznato je da suva koža stari brže u odnosu na masniju. Ipak, obe vrste dermisa uglavnom su odraz nepravilnosti u dnevnim rutinama.

 

Na suvoću kože i neujednačen ten utiču podjednako i alkohol, prerađena hrana, trans masti i rafinisani šećeri. Takođe, korišćenje cigareta ili duvana povećavaju rizik prekomernog starenja.

 

Moć zaštite od sunca – koža i SPF

 

SPF je mera koja se koristi u medicini i označava stepen zaštite kože od UVB zračenja. Upravo UVB zraci spadaju u grupu najštetnijih. Takođe, neretko uzrokuju letnje opekotine višeg stepena.

 

Pored toga, SPF je oznaka koja je često uočljiva na kozmetičkim proizvodima i jedna je od istaknutih na ambalažama krema, sve ćešće i pudera. Pored toga, najčešći su i brojevi uz oznaku i to: SPF 20, SPF 30 i SPF 50.

 

SPF 20 označava veoma malu zaštitu od loše radijacije, za razliku od viših brojeva. Kada se koriste proizvodi sa SPF zaštitom i brojem 30, to znači da štetni zraci mogu da prodru u kožu svega 3%. Ovo jeste mali procenat u odnosu na mogućih 100%.

 

Sa druge strane, SPF sa zaštitnim faktorom 50 čini da samo 2% zračenja može potencijalno doći u dodir sa kožom.

 

Pojedine kreme imaju sve pobrojane oznake ispod naziva ili u bilo kom delu ambalaže (i SPF i UVA i UVB). 

 

UVB i UVA zraci su upravo oni koji mogu dovesti i do hiperpigmentacije, osipa, u krajnjem slučaju i karcinoma kože. Takođe, SPF faktor treba koristiti i leti i zimi jer je intenzitet UV zračenja izuzetno jak i onda kada je vreme nestabilno i temperatura niska.

 

Rutine za dugovečnu vitalnost

 

Korejski i japanski dermatolozi koji važe za veoma uspešne, sa prikupljenim istraživanjima i analizama, napominju da su dve stvari važne ukoliko se teži mladolikom i svežem izgledu:

 

  1. Hidratacija kože noću;
  2. Zaštita kože danju;

 

Idealna hidratacija ne mora uvek biti dermatološki određena. Uz malu pomoć, pronalaženje adekvatnog proizvoda se može obaviti i samostalno. U tom slučaju je samo važno pratiti stanje kože u različitim okolnostima. 

 

Zrelost ljudske kože ne nastupa samo sa povećanjem broja godina. Ovaj podatak označava sposobnost svakog pojedinca da utiče na smanjenje faktora koji doprinose brzom starenju. Pored štetnih materija u vazduhu na koje se najmanje može uticati, važno je obratiti pažnju na svakodnevne rutine. 

 

Pod rutinom se podrazumeva svaki proces kojim se direktno utiče na spoljašnju i unutrašnju reakciju organizma. To su upravo: ishrana, izbalansiran unos tečnosti, kozmetika i fizička aktivnost. Veoma je važno uvrstiti dnevne šetnje koje potencijalno smanjuju nivo oksidativnog stresa. Takav disbalans jedan je od ključnih parametara koji utiču na starenje kože. 

 

Pored toga, od velikog je značaja i primena kozmetike sa SPF oznakom ili zaštitom od sunčeve radijacije, bez obzira da li je napolju oblačno i tmurno vreme. U tom smislu, uvek je poželjnije odabrati one proizvode sa većim brojem odbrane od štetnih zraka.

 

Na taj način je moguće sprečiti ili ublažiti pojavu prvih bora, prekomerne suvoće kože i neujednačen ten. Takav ten je veoma često praćen oblicima hiperpigmentacije kao što su starosne pege po licu, smeđe fleke ili crvene tačkice. 

 

Ukoliko se ispoštuje pravilo duple hidratacije znaci ubrzanog starenja mogu biti usporeni, u nekim slučajevima i potpuno eliminisani. Unutrašnja i spoljašnja nega trebalo bi da budu deo svakodnevne ljudske rutine. Na taj način je moguće održati slojeve kože uravnoteženim i čistim.

 

Probudite svoje zdrave navike