fbpx

Zdrava i hidrirana koža

Sa visokim temperaturama i vlažnošću tokom celog dana, koža počinje da traži više zaštite. Prekomerno izlaganje suncu, velikog broj sati provedenih u vodi tokom leta, neadekvatna ishrana i nedovoljno hidratacije, dovode celokupni organizam u nepovoljni položaj.

 

Zato je, od suštinskog značaja, da tokom leta povedete brigu o tome šta unosite u svoj organizam i kako negujete telo spolja.

 

Kako leto utiče na kožu?

 

Kako vreme postaje toplije, lojne žlezde kože počinju da proizvode višak sebuma (prirodno ulje). Izlučeno ulje se zaglavi na površini kože, što dovodi do lepljivosti, masnoće i začepljenih pora.

 

Akne su najčešći problem koji se javlja tokom leta. Ljudi sa masnom kožom su skloniji aknam jer se bakterije i ulja u koži mešaju sa znojem uzrokujući začepljene pore i akne.

 

Kada je koža izložena štetnim UV zracima, proizvodnja melanina se povećava kako bi zaštitila kožu od oštećenja od sunca. Melanin ima fotozaštitna svojstva. Višak melanina dovodi do tamnije, preplanule kože. Ostali problemi mogu uključivati svrab kože, opekotine od sunca i osip zbog osetljivosti na sunce.

 

Ishrana i koža

 

Ishrana bogata zdravim mastima i vitaminima doprinosi tome da kože bude zdrava i hidrirana. Mnogo voća i povrća, uključujući crveno grožđe i paradajz, sadrži jedinjenja koja mogu biti od koristi koži. Ishrana je vrlo važna za zdravlje. Nezdrava hrana može oštetiti metabolizam, uzrokovati gojaznost, pa čak i oštetiti organe, kao što su srce i jetra.

 

Namirnice koje bi trebalo unositi svakog dana

 

Ono što se unese u organizam tokom dana može imati dubok uticaj na fizičko i mentalno zdravlje. Najčešće razmišljanje o hrani i namirnicama vodi se u polemici koja se odnosi na dijete, ali se tada, obično govori o namirnicama koje bi trebalo izbaciti iz ishrane kako bi se postigao određeni efekat. Međutim, produktivniji način pristupa hrani je razmišljanje o tome šta treba dodati ishrani na dnevnoj bazi. Vodeća tema na listi zdrave hrane koju treba svakodnevno dodavati je da su sve namirnice iz biljnih izvora. Biljke su bogati izvori vitamina, minerala, fitonutrijenata i vlakana, a raznovrsnost biljnog unosa je jednako važna kao i količina biljnog unosa. Zeleno povrće, bobice, orašasti plodovi, mahunarke sve su to namirnice koje treba uvrstiti u svakodnevnu ishranu.

 

Zaštićena koža je srećna koža

 

Koža je naš najveći organ i ima važnu ulogu u zaštiti tela od spoljnih uticaja. Sunčevi zraci, zagađenje, vetar i drugi faktori mogu ozbiljno uticati na zdravlje i izgled naše kože.

 

Svaka pažljivo odabrana krema sa zaštitnim faktorom ili drugi oblik zaštite kao što su šeširi i odeća od laganih materijala čine barijeru između vaše kože i spoljnih faktora. Ovo je ključno ne samo za trenutnu zaštitu već i za prevenciju dugotrajnih oštećenja, kao što su bore, pigmentacija i opekotine.

 

SPF, ili faktor zaštite od sunca, predstavlja jedan od najvažnijih alata u očuvanju zdravlja kože tokom izlaganja suncu. Sunčevi zraci sadrže UV zračenje koje može imati ozbiljne posledice po kožu, uključujući opekotine, prerano starenje i čak povećan rizik od raka kože. Korišćenje SPF-a je ključno za zaštitu kože od ovih potencijalno štetnih efekata.

 

SPF funkcioniše tako što stvara barijeru između kože i UV zračenja. Visoki SPF pruža jaču zaštitu, smanjujući apsorpciju UVB i UVA zraka od strane kože. UVB zraci su odgovorni za izazivanje opekotina, dok UVA zraci produbljuju štetu, dovodeći do preranog starenja kože i smanjenja njenog zdravlja.

 

Da li se koža menja sa godišnjim dobima?

 

Da, koža se menja sa godišnjim dobima. Zima donosi suvo vreme koje koži oduzima prirodnu vlagu i izaziva svrab i ljuspanje kože. Vlaga tokom leta može dovesti do bakterijskih infekcija usled znoja, začepljenih pora i akni. Klima uređaj leti i grejanje zimi mogu da dehidriraju kožu. Dakle, svako godišnje doba dolazi sa svojim postavljenim pravilima nege kože.

 

Značaj kolagena u nezi kože tokom leta

 

Kolagen, kao ključni protein za strukturu kože, igra nezamenljivu ulogu u očuvanju njenog zdravlja i lepote. Tokom leta, kada je koža izložena intenzivnijem suncu i UV zračenju, kolagen igra ulogu zaštitne barijere. On pomaže u očuvanju hidratacije kože, sprečava isušivanje i održava njenu elastičnost.

 

Sunčevi zraci mogu uzrokovati smanjenje kolagena u koži, što može dovesti do preranog starenja, pojave bora i gubitka čvrstine. Korišćenjem kolagena kao dodatne podrške za kožu, možemo pomoći u očuvanju njenog prirodnog kolagenskog nivoa i sprečiti negativne efekte sunčevog zračenja.

 

Pored zaštite od UV zraka, kolagen takođe pomaže u regeneraciji kože. Ako ste izloženi suncu i eventualnim opekotinama, kolagen će podržati proces zaceljivanja i obnavljanja kože, čineći je glatkom i zdravom.

 

 

Koža zahteva dodatnu pažnju i negu tokom leta. Uz nekoliko jednostavnih koraka kao što su čišćenje, održavanje hidratacije i korišćenje kreme za sunčanje, možete zaštititi svoju kožu od štetnih efekata sunca i toplote. 

Probudite svoje zdrave navike