fbpx

Zašto nas kosti, hrskavice i zglobovi bole?

Hronična oboljenja najčešće povezujemo sa osobama koje imaju 65+, ali to nije uvek slučaj. Bilo kakva vrsta pada, povrede ili uganuća u ranoj mladosti može vrlo brzo prerasti u reumatski problem.

 

Neprolaznost i bol jesu prva asocijacija kada pričamo o ovoj temi, ali postoje preventivne mere i mere koje su primenjive i onda kada nas ovaj neprijatelj „ugosti“ u svoj dosadni prostor iz kojeg se nekada, složićete se, čini nemoguće izbaviti.

 

Koje vrste oboljenja postoje?

 

Na sajtovima ustanova koje leče reumu svakako ste već naišli na podele bola u kostima u zglobovima:

  •       Zapaljenska
  •       Degenerativna
  •       Metabolička 

 

Spondiloza kičmenog stuba i artroza zglobova su najčešći vid oboljenja kod osoba srednjih godina i oni pripadaju degenerativnoj grupi.

 

Ipak, kod srednjoškolaca, pa čak i adolescenata prednjače i zapaljenske grupe bola. Izazvane su čestim upalama i infekcijama, za razliku od metaboličkih koji se često nazivaju “večnim”. Neretki su u ovoj dobi čak i artritis, reumatski artritis i osteroartritis.

 

Ok. Ove informacije su “suvo-anatomske” (omiljeni izraz za sve što prevodimo iz najdebljih knjiga sveta kako bismo vam što lakše objasnili) iiii ono što je važno, ima leka ljudiii!

 

Zaista postoji lek za zglobove i hrskavicu? Može li nestati ta prokleta bol?

 

Naravno. I namerno neću odmah napisati onaj veznik koji niko ne voli kada su ovako osetljive teme u pitanju (“ali”) samo treba da znate da je i ovo jedan p r o c e s. Pa nije uzaludna engleska reč sa dva slova S na kraju…

 

 

Jednostavno, mora da traje.

 

Šta je onda glavni uzrok bola?

 

Pored gore navedenih lomova, padova itd…Povedite računa o kolagenu. I sami možete osetiti njegov nedostatak. Nažalost, na različite načine.

 

Nekome opada kosa, listaju se nokti, oseća slabost i malaksalost, neko ipak muku muči sa kostima i…Uhh, svašta nešto.

 

Znamo da sve ovo boli.

 

Kako bi se, konkretno – obnavljanje hrskavice zaista obistinilo, računajte na mnogoooo potrošenih preparata i kapsula.

 

Možda već i znate, goveđi želatin za hrskavicu kolena nekada je bio izvor svega neophodnog da bi jedna sredovečna osoba uopšte i krenula na jutarnje umivanje, onda posao, itd…Naročito kada govorimo o bolu u kolenu bez obzira da li se bol javlja sa strane, bez otoka, sa otokom, pri čučnju ili pri hodanju. U to vreme čist, goveđi kolagen nije bio dostupan svim slojevima društva, ali nije tajna da je i želatin bio u fazonu “iii činim pravuu stvar” 🙂.

 

Svaka istina ima dve strane, pa tako i ovde treba znati da je kolagen za hrskavicu kao benzin za vozilo, dakle, bez konkurencije. Takođe, sve ovo važi i za bol u zglobu šake (ili zglobovima šaka), zglobovima ruku, bol u krstima ili donjim leđima, čak bol u želucu

 

Odmah da nađem odgovarajući suplement?

 

Mi smo uvek za to da se prvo obratite lekaru, ukoliko već niste stručni.

 

Iako je, konkretno Crux goveđi kolagen  potpuno prirodan i čist, bez ikakvih dodataka, rado našim kupcima šaljemo specifikaciju proizvoda i zamolimo da se konsultuju sa zdravstvenim radnicima.

 

Znamo da ga obavezno preporuče kada je vaša dijagnoza bol i problem sa kostima i zglobovima. Ipak, treba nekada obratiti pažnju i na ostala eventualna oboljenja.

 

Kako ja da znam koji je suplement pravi?

 

Samo 100% čist i prirodan. Evo, još jednom i po stoti put – čist i prirodan!

 

Pazite i na dozu. Proizvođači često zarad prodaje dodaju mnoštvo drugih “podešivača” zapremine (na tablete mislimo) i time naravno, svesni ste i sami, ne konzumirate samo i isključivo kolagen.

 

Njega tada ima vrlo malo i na taj način vam kosti i zglobovi neće biti najzahvalniji.

 

Pa koju dozu kolagena da koristim?

 

Svetska zdravstvena organizacija preporučuje 10 grama kolagena dnevno.

 

Sasvim dovoljno da uz ispoštovanu rutinu i redovnu primenu hrskavice popune svoje šupljine i prestanu da opominju nas nemoćne.

 

Kolikoooo je samo šetnji propušteno zbog onog neophodnog odmora nakon 8 sati sedenja u kancelariji.

 

To je to. Dosta o ovoj temi. Nema ni ovde nuklearne fizike, samo osluškujte svoje telo. S a m o. Ćaoooo do sledećeg bloga.