fbpx

Zašto je bitno svakodnevno čišćenje lica?

Čišćenje lica je važan deo svakodnevne rutine nege kože. Ovaj proces pomaže u uklanjanju prljavštine, sebuma, mrtvih ćelija kože kao i raznih drugih nečistoća sa lica.

 

Takođe, važno je svakodnevno detaljno skidati šminku, dnevne serume ili SPF kremu. Takvi koraci pomažu koži lica da zadrži mladolik i svež izgled. Pored toga, od ključne važnosti jeste otkriti zašto je baš svakodnevno čišćenje lica osnovni korak nege i šta se dešava kada se ova rutina zanemari.

 

Zašto je svakodnevno čišćenje lica osnovni korak nege?

 

Svakodnevno čišćenje lica je osnovni korak nege kože iz nekoliko važnih razloga. Prvi i osnovni jeste uklanjanje prljavština. Tokom dana, koža dolazi u kontakt sa raznim nečistoćama kao što su prašina, zagađenje, prirodno lučenje masti i znoja, ali i ostaci šminke. 

 

Svakodnevno čišćenje pomaže u uklanjanju bakterija i mikročestica sa površine kože. Pored toga, sprečava njihovo nagomilavanje, pa je manja verovatnoća da će doći do začepljenih pora i pojave akni.

 

Redovno čišćenje lica može pomoći u sprečavanju preranog starenja kože tako što održava kožu zdravom, hidriranom i smanjuje rizik od pojave finih linija i bora. Isto tako, svakodnevna nega može biti opuštajuće iskustvo koje pomaže koži da se osveži i pripremi za san ili za dan koji dolazi.

 

Šta se dešava kada zanemarite čišćenje lica?

 

Ukoliko se čišćenje lica ne stavi na listu prioriteta, može doći do poremećaja ravnoteže pH vrednosti kože. Očuvanje odgovarajuće pH vrednosti je važno za njeno zdravlje, ali i negu.

 

Nečisto lice može biti dobra sredina za razvoj akni, mitesera, kao i razlih upala i iritacija. Sa druge strane, redovnim čišćenjem se mogu kontrolisati pore i sprečiti zapaljenja. 

 

Čista koža je zdrava koža

 

Čista koža je znak da je sve unutar i na površini tela u optimalnom stanju. Iz tog razloga se smatra da je koža bez vidljivih iritacija i nepravilnosti zapravo zdrava koža.

 

Iako čistoća igra važnu ulogu, zdravlje kože zavisi i od drugih faktora. To uključuje hidrataciju, ishranu, zaštitu od sunca kao i genetiku. Takođe, veoma bitan jeste i odabir adekvatne kozmetike koja se koristi svakodnevno u postupku održavanja ili ozdravljenja kože.

 

Saveti za efikasno čišćenje lica

 

Efikasno skidanje prljavštine je osnovna komponenta negovane kože. Prvi korak jeste odabrati kreme i umivalice koje odgovaraju tipu kože. Na tržištu postoje različiti proizvodi za suvu, masnu, kombinovanu i osetljivu kožu. Pravilno odabrani proizvod će pomoći da koža postane čista bez isušivanja i iritacije.

 

Pre nego se započne sa čišćenjem, potrebno je oprati  ruke kako bi se sprečilo unošenje dodatnih bakterija i nečistoća na lice tokom procesa. Takođe, lice nikada ne bi smelo grubo tretirati prilikom skidanja šminke jer to može dovesti do osipa i crvenila.

 

Važno pravilo je i temperatura vode za umivanje. Topla voda pomaže kod otvaranja pora i omekšavanja kože, olakšavajući tako uklanjanje nečistoća. Peškir nakon umivanja ne sme biti grub i ovde je najbolja opcija pamučna pelena ili čak tufer. 

 

Prirodne metode za dnevno čišćenje lica

 

Upražnjavanje redovne rutine čišćenja lica znači održavati balans na koži preko dana i pred spavanje. Kada je dnevna nega u pitanju neophodno je prilagoditi je tipu kože.

 

Nakon buđenja prvo umivanje može biti hladnom vodom kako bi se koža pripremila za sve naredne korake. Potom je važno oprati lice umivalicom kako bi se skinule čestice koje su se taložile tokom noći.

 

Hidrantna i bogata krema se stavlja svakodnevno, bez obzira da li nakon nje ima potrebe za puderom. Ukoliko puder nema SPF zaštitu, ona se može naneti pola sata nakon hidrantne kreme.

 

Pored ovih standardnih metoda, nekolicina ljudi bira potpuno prirodne. One se odnose na umivanje lica prohlađenim čajevima. Umesto skupe kozmetike najbolja opcija jeste pantenol. Takođe, postoje i prirodne maske koje mogu doprineti čistoći, ali sa njima treba biti oprezan.

 

Ukoliko je koža preosetljiva na neki sastojak koji se samostalno odabira za prirodnu masku ili prečišćivač, tada su bolja opcija farmaceutski proizvodi. Recimo, kolagen u kozmetici doprinosi punoći, ali je njegov pun potencijal u prirodnim dodacima ishrani. Samo na taj način je organizam sposoban da odreaguje na površinske bakterije u potpunosti i učini kožu hidriranom i zdravom.

 

Prirodne maske za lice

 

Postoje maske na prirodnoj bazi koje se mogu lako napraviti kod kuće. Optimalan izbor za sve tipove kože jesu maske sa antibakterijskim svojstvima i laganom teksturom koja neće iritirati površinski sloj.

 

Maska sa medom i jogurtom

 

Za takvu masku je potreban isključivo prirodan med, jogurt koji nije zaslađen, mlevene ovsene pahuljice i kukurma. Od svega je potrebno izdvojiti meru jedne kašike i mešati u posudi dok ne bude dovoljno sjedinjeno. Ova maska može ostati i do pola sata na licu, a koža nakon nje je mekana i zaglađena.

 

Maska sam medom i maslinovim uljem

 

Drugi recept za masku kod kuće je sličan prvom, samo što se umesto meda dodaje maslinovo ulje, a zamena za kukurmu je kašika isceđenog limuna. Ova maska se drži petnaest minuta i koža je nakon nje hidrirana i deluje mnogo odmornije.

 

Zaključak

 

Održavanje redovne rutine čišćenja lica, jutarnje i večernje, pomaže u očuvanju zdravlja kože.

Na taj način se najbolje rešavaju problemi sa kožom i omogućava se bolja apsorpciju drugih proizvoda za negu. Važno je odabrati kozmetiku za čišćenje lica koja odgovara tipu kože kako bi se postigli najbolji rezultate.

Pored čišćenja i pravilnog odabira umivalica, krema i seruma, jedna od bitnijih stvari jeste redovna hidratacija tela, odnosno, unos tečnosti i konzumiranje zdrave hrane i suplemenata na prirodnoj bazi. Naizgled su sve pomenute preporuke sitne, ali njihovo redovno upražnjavanje može dovesti do željenih rezultata nakon nekoliko meseci u proseku – koliko je inače koži i telu potrebno da se vrati u ravnotežu.

Probudite svoje zdrave navike