fbpx

Vodič za zdravo telo - Kako se pije kolagen?

Jedna od najčešćih nedoumica jeste kako se pije kolagen, odnosno, pravilan način njegove primene. Obično se konzumiranje kolagena može razlikovati u odnosu na samu vrstu koja se koristi. Tako se kolagen u prahu ne primenjuje na isti način kao kolagen u kapsulama ili tečnom obliku. Nepravilno korišćenje ovog suplementa može usporiti rezultate, zato je veoma važno obratiti pažnju na vreme, ali i metod primene.

 

Vrste kolagena

 

Kolagen je najučestalija komponenta dodataka ishrani i sve češće kozmetičkim proizvodima. Njegova funkcija je višestruka i tako deluje na poboljšanje strukture kože, obnovu i rast kose, noktiju, kao i zdravlje vezivnog tkiva, zglobova, hrskavica i kostiju. 

 

Postoji više vrsta kolagena i svaka od njih ima svoju specifičnu funkciju i distribuciju unutar ljudskog organizma. 

 

 1. Kolagen tipa I je najrasprostranjenija vrsta kolagena u telu. Najviše ga ima u koži, kostima i tetivama. Prisutan je i u mnogim tkivima, pa na taj način utiče na čvrstinu kože u čijem srednjem delu dermisa je najrasprostranjeniji.
 2. Glavna komponenta hrskavica upravo je kolagen tipa II. Ova vrsta utiče tako i na jačanje zglobova smanjujući trenje između kostiju i omogućavajući na taj način veću pokretljivost. Nedostatak ovog tipa kolagena može dovesti do dugotrajnog oboljenja zglobova, a najčešće je osteoartritis.
 3. Kolagen tipa III se često nalazi sjedinjen sa kolagenom tipa I i čini glavnu komponentu vezivnih tkiva kao što su krvne žile, mišići i unutrašnji organi. Ova vrsta kolagena pruža elastičnost svim tkivima i deluje na njihovo ozdravljenje i obnovu.
 4. Ključni sastojak bazne membrane koja oblaže ćelije unutar tkiva jeste upravo kolagen tipa IV. On je najviše usmeren na krvne sudove, bubrege i pluća.
 5. Kolagen tipa V se takođe nalazi u tkivima, ali u manjoj meri u odnosu na ostale vrste. Njegova glavna uloga jeste podrška stvaranja kolagenskih vlakana drugih tipova.

 

Sve navedene vrste kolagena mogu se pronaći u tri osnovna oblika, ujedno i najučestalija na tržištu. To su upravo praškasti kolagen, tečni oblik kolagena i kolagen u kapsuli.

 

Kako se pije kolagen u praškastom obliku?

 

Praškasti oblik kolagena je čest oblik dijetskog suplementa, a kako se pije kolagen ove vrste zavisi od preporuke proizvođača i uputstva na pakovanju. 

 

Postoji uobičajeno pravilo i ono se odnosi na nekoliko ključnih koraka:

 

 1. Doziranje: Prvo, trebalo bi pažljivo pročitati preporuke za upotrebu. Takvi saveti se obično nalaze na pakovanju kolagena u praškastom obliku i tu se mogu pronaći preporučene dnevne doze. Količina može varirati u zavisnosti od vrsta kolagena i koncentraciji u proizvodu.
 2. Vreme unosa: Kolagen u prahu se obično uzima jednom dnevno. Najbolje ga je koristiti ujutru, pre obroka. Tako se poboljšava i sama apsorpcija u organizmu.
 3. Kombinovanje: Kolagen u prahu se obično meša sa tečnošću. Može se kombinovati sa vodom, sokom, čajem, ili dodati u omiljeni napitak ili smuti.
 4. Doziranje po težini: Prema nekim preporukama, idealno je uzimati kolagen u određenoj količini prema telesnoj masi. Postoje primeri preporuke unosa kolagena na osnovu kilograma.
 5. Doslednost: Važno je uzimati kolagen redovno. Rezultati suplementacije kolagenom obično ne dolaze odmah, već su postepeni i zahtevaju doslednost.
 6. Savet lekara: Ovo se preporučuje osobama koje imaju bilo kakve postojeće zdravstvene probleme ili uzimaju lekove.

 

Kako se pije kolagen u tečnom obliku?

 

Kolagen u tečnom obliku je uglavnom rastavljen na jednostavnije peptide, što olakšava apsorpciju. Ovde se mogu razlikovati sledeći koraci u primeni:

 

 1. Doziranje: Kao kod prethodnog primera, važno je obratiti pažnju na uputstvo. S obzirom da je tečni kolagen u pitanju, doziranje se određuje na osnovu broja kapi ili u mililitrima. Ovde situaciju može olakšati dozator koji se nalazi u proizvodu.
 2. Vreme korišćenja: Obično se tečni kolagen konzumira jednom dnevnom, pre obroka. Na taj način se ubrzava apsorpcija.
 3. Direktna upotreba: Većina kolagenskih tečnosti se može uzimati direktno oralno, odnosno, pijenjem.
 4. Razblaženje: U zavisnosti od proizvoda, može se javiti potreba za razređenjem kolagena u vodi, soku ili drugoj tečnosti pre upotrebe.

 

Saveti stručnjaka su svakako bitna stavka i važe i za ovu vrstu kolagena. 

 

Kako se pije kolagen u obliku kapsule?

 

Kolagen u obliku kapsule je još jedan oblik suplementacije. Pored zajedničkih osobina sa prethodnim vrstama dijetskih dodataka ishrani kao što su saveti lekara i isto/slično vreme upotrebe, postoje izvesne razlike u konzumiranju:

 

 1. Broj kapsula: Obično se preporučuje uzimanje određenog broja kapsula na dnevnom nivou. Iako sve zavisiti od konkretnog proizvoda, najčešće su to dve kapsule. Neki proizvođači preporučuju jednu ili više od dve kapsule dnevno.
 2. Konzumiranje: Kapsule se obično konzumiraju cele i gutaju uz čašu vode. Ne bi ih trebalo otvarati niti ih mešati sa hranom ili napicima, osim ako proizvođač ne nudi drugačija uputstva.

 

Kombinovanje kolagena sa drugim suplementima

 

Kolagen u kombinaciji sa ostalim suplementima može pomoći opštem zdravstvenom stanju i biti korisno za određene zdravstvene ciljeve. Ipak, personalizovano savetovanje od strane stručnog lica je najbolje rešenje ukoliko se odluka svede na upotrebu više vrsta suplemenata.

 

Vitamin C je od izuzetnog značaja kada je razgradnja kolagena u pitanju. On doprinosi i sintezi kolagena u telu i njihova kombinacija utiče pozitivno na zdravlje kože i brzo zarastanje rana. Takođe, bržem saniranju kožnih povreda doprinose cink i selen koje je poželjno koristiti uz suplementaciju kolagenom.

 

Hijaluronska kiselina utiče pozitivno na kožu i čini je elastičnom i hidriranom. U kombinaciji sa kolagenom doprinosi i zdravlju zglobova. Ista je situacija i sa mešanjem kolagena sa omega-3 masnim kiselinama.

 

Vitamin B7 ili biotin zajedno sa kolagenom doprinosi rastu i obnovi kose i noktiju.
Ovde treba pomenuti i značaj silicijuma – minerala koji doprinosi proizvodnji kolagena u telu. Njihovom kombinacijom može se podržati i ubrzati razgradnja kolagena.

 

Rezultati i očekivanja

 

Upravo vrste ovog suplementa i način kako se pije kolagen mogu iznedriti različite rezultate i očekivanja. To svakako varira u odnosu na razlog zbog kojeg primenjujete dijetski dodatak ishrani.

 

Potencijalni rezultati odnose se najčešće na zdravlje kože. Ovde se ne misli isključivo na hidriranost, već i na saniranje nepravilnosti, povlačenje ekcema, ublažavanje rozocee i hiperpigmentacije nastale usled spoljašnjih oštećenja. Takođe, kolagen doprinosi bržem zarastanju sportskih i drugih povreda, pa je izuzetno značajan kada je podrška zdravlja zglobova, kostiju i hrskavica u pitanju.

 

Pored toga, bitno očekivanje od ovog suplementa jeste obnovljena kosa i ojačani nokti. Takvi rezultati se postižu dugoročnom primenom. Pored toga, kolagen ima sposobnost da izleči sistem organa za varenje, odnosno, spreči curenje creva i stabilizuje sam proces prerade hrane u organizmu.

 

Ipak, svi rezultati su vrlo individualni i mogu se razlikovati. Oni zavise od mnogih faktora, a neki od njih su starost, genetika, ishrana i opšte zdravlje.

 

Bez obzira kako se pije kolagen i u kojem se obliku nalazi, ne sme zameniti uravnoteženu ishranu. Svi se koriste za podršku zdravlja kože, kose, zglobova i noktiju i treba ih primenjivati isključivo kao dodatke raznolikim i nutritivno bogatim obrocima na dnevnom nivou.

 

Pravilno doziranje i način upotrebe zavise od specifičnosti samog proizvoda. Zato je uvek neophodno obratiti pažnju na uputstva koja se nalaze na pakovanjima ili unutar njih. Takođe, važna je i konsultacija sa stručnjakom ukoliko postoje bilo kakve nedoumice i zdravstvani problemi. Ovo su zajedničke osobine svim vrstama kolagena i bez njih ne bi bilo moguće postaviti realna očekivanja, odnosno, ostvariti najbolje rezultate.

 

Probudite svoje zdrave navike