fbpx

Šta je kolagen?

Uloga koju kolagen ima u ljudskom telu izuzetno je kompleksna. Osim što povoljno deluje na kožu, kosu, ublažavanje bora, on je veoma važan i za celokupno zdravlje organizma. Da biste na pravi način brinuli o svom telu, neophodno je da znate na koji način ono funkcioniše i koje su osnovne stvari koje mu to omogućuju. Međutim, iako živimo u 21. veku, veliki broj ljudi ne zna šta je zapravo kolagen i zbog čega je on neophodan.

 

Kolagen kao jedan od osnovnih proteina

 

Kolagen je najzastupljeniji protein u ljudskom telu, a nalazi se u kostima, mišićima, koži, hrskavici i tetivama. Čini tri četvrtine kože i trećinu od ukupne količine svih proteina u telu. 

 

Impresivno, zar ne?

 

On predstavlja suštinsku komponentu vezivnog tkiva i igra ključnu ulogu u održavanju ćelija tela povezanim. Zapravo, u pitanju je strukturni protein, koji čini strukturu, odnosno okvir ćelija i tkiva. 

 

Takođe, pruža snagu i elastičnost koži, te igra važnu ulogu u ćelijskim procesima, uključujući:

 

 • obnovu tkiva;
 • imunološki odgovor organizma;
 • ćelijsku komunikaciju;
 • ćelijske migracije – proces neophodan za održavanje tkiva funkcionalnim;

 

Šta uzrokuje gubitak kolagena?

 

Kako vreme prolazi, odnosno organizam stari, postojeći kolagen se fragmenište, te se usporava njegova proizvodnja. Ove promene, zajedno sa gubitkom drugog ključnog strukturnog proteina zvanog elastin, uzrokuju pojavu znakova starenja, kao što su opuštena, suva koža i bore.

 

Osim toga, količina kolagena koja se nalazi u skeletnom sistemu takođe se smanjuje sa godinama, što dovodi do slabljenja kostiju.

 

Dok su gubitak i oštećenje kolagena uzrokovani starenjem neizbežni, određene faktore ishrane i načina života, koji ubrzavaju ovaj proces, mogu da se promene.

 

Na primer, pušenje razgrađuje kolagen i uzrokuje starenje kože, bore i gubitak elastičnosti kože.

 

Takođe pokazalo se da prekomerno konzumiranje alkoholnih pića ubrzava starenje kože, smanjujući proizvodnju kolagena i oštećujući mehanizme za obnovu kože.

 

Pored toga, ishrana bogata rafinisanim šećerima, te brojnim industrijski prerađenim namirnicama može dovesti do preranog starenja doprinoseći procesu zvanom glikacija, koji smanjuje razmenu kolagena i ometa sposobnost kolagena da komunicira sa okolnim ćelijama i proteinima.

 

Prekomerno izlaganje suncu takođe degradira proizvodnju kolagena. Zato je važno uvek koristiti kreme sa zaštitnim faktorom i ne izlagati se jakom suncu ukoliko to nije neophodno.

 

Šta je potrebno telu za proizvodnju kolagena?

 

Kolagen se prirodno proizvodi u telu kombinovanjem aminokiselina i gradivnih blokova proteina koji se nalaze u hrani.

 

Za proizvodnju kolagena telu su potrebni:

 

 • Prolin je neesencijalna /zamenljiva/ aminokiselina potrebna za proizvodnju kolagena. Prolin se može sintetizovati iz glutaminske kiseline.Pošto spada u grupu neesencijalnih aminokiselina, to upućuje da se prolin sintetiše u organizmu, ali i da se može nabaviti i putem hrane.

 

 • Glicin je neutralna aminokiselina slatkastog ukusa, koja se nalazi u proteinima svih živih bića. To je strukturno najjednostavnija aminokiselina, među proteinskim aminokiselinama. Najveći deo glicina nalazi se u obliku proteina, ali se slobodni glicin može naći u telesnim tečnostima i biljkama.

 

 • Vitamin C je esencijalni nutrijent za zdravlje čoveka, a njegov hemijski naziv je askorbinska kiselina. Uzimanje vitamina C u dovoljnoj količini je važno prvenstveno za imunološki sistem. 

 

 • Cink je esencijalni mineral, ima ga u maloj količini u zemljinoj kori. U hrani se najčešće nalazi u namirnicama životinjskog, a manje u namirnicama biljnog porekla. 

 

 • Bakar je esencijalni mineral koji igra važnu ulogu u formiranju kostiju, proizvodnji vezivnog tkiva i procesu kodiranja specifičnih enzima potrebnih za nastanak melanina i eliminaciju slobodnih radikala iz ljudskog tela.

 

Kako uneti kolagen u organizam?

 

Kao što je već spomenuto, kolagen je protein koji se nalazi u ljudskom telu, dakle prirodno se proizvodi. U telo kolagen može da se unese putem hrane, međutim u maloj količini, jer su molekuli koji dolaze od hrane isuviše veliki da bi ih telo apsorbovalo na adekvatan način. 

 

Prolin se nalazi se u belancima, mlečnim proizvodima, kupusu, pečurkama i šparglama.

 

Glicin se nalazi se u svinjskoj koži, pilećoj koži i želatinu, te raznim drugim namirnicama bogatim proteinima.

 

Vitamin C nalazi se u citrusnom voću i paprici.

 

Cink nalazi se u govedini, jagnjetini, svinjetini, školjkama, leblebijama, sočivu, pasulju, mleku, siru i raznim orašastim plodovima i semenkama.

 

Bakar se nalazi u džigerici, bubrezima i drugim organima životinja čije se meso konzumira, kakao prahu, indijskim orasima, susamu i sočivu.

 

Takođe, kolagen može da se unese i suplementacijom. 

 

Suplementi kolagena

 

Na tržištu postoje suplementi u formi praha, kapsula ili tečnosti. Mogu se upotrebljavati kao dodatak ishrani ili se mogu dodavati u napitke i jela poput šejkova, smutija i ovsene kaše.

 

Suplementi su naročito korisni za ublažavanje vidljivosti znakova starenja, kao što su bore i gubitak hidratacije kože, ali mogu lečiti i bol u zglobovima.

 

Zdravstveni radnici takođe koriste kolagen i materijale na bazi kolagena za lečenje rana i opekotina.

 

Pored toga, zahvaljujući njegovim hidratantnim i humektantnim svojstvima, kozmetičke kompanije dodaju kolagen kao sastojak u proizvode poput hidratantnih krema i seruma.

 

Sastav Crux kolagenskog suplementa:

 • Kalorije: 36,4
 • Proteini: 9,1 grama
 • Masti: 0 grama
 • Ugljeni hidrati: 0 grama
 • Vlakna: 0 grama
 • Šećer: 0 grama

 

Ista količina kolagenskog peptida sadrži impresivne količine kalcijuma, natrijuma i kalijuma.

 

 

Ljudsko telu, u prvih 20 godina proizvodi dovoljno kolagena za potrebe koje u tom razdoblju ima. Međutim, nakon te starosne dobi, nivo kolagena, iz godine u godinu, počinje da opada. Zato je vrlo važno pronaći odgovarajući suplement koji bi, preporučen dnevni unos od 10g, mogao da nadomesti. 

Probudite svoje zdrave navike