fbpx

Retinol i (ili) kolagen?

Poznato je da se retrinol dobija iz vitamina A koji je sastavni deo naše kože, pa zato i ne čudi što doprinosi bržem obnavljanju same strukture i efikasnom smenjivanju ćelija na površini.

 

Uglavnom anti-age kreme sadrže retrinol obećavajući na taj način sporije starenje i smanjenu hiperpigmentaciju.

 

To znači da retrinol sam po sebi ujednačava tonove na koži?

 

Tako nalažu istraživanja, a žene i devojke sve češće na stranim forumima hvale retrinol pišući da su, nakon njegove upotrebe, primetile i nestanak dosadnih pegica (i onih izazvanih posredstvom sunčevog zračenja i onih staračkih, naaaajdosadnijih).

 

To znači da deluje isključivo na prvi sloj kože?

 

Prvi sloj ili epidermis. Istina! Ono što je posebno interesantno jeste i činjenica da ga većina ljudi kombinuje sa kolagenom. 

 

Ipak, istraživanja su pokazala nemerljivo jači uticaj kolagena na sve slojeve kože, ali ni retrinol nisu prepoznale kao štetan. Verovatno je ljudima bitno da, pored kolagena koji mešaju sa omiljenim napitkom, “mackaju” kremice misleći da će tako ulepšati i spoljni deo, onaj koji svi vidimo.

 

I to jeste tačno. Samo imajte na umu da kolagen hrani i vidljive i nevidljive delove. To shvatite onda kada nestanu bolovi, a onda i ogledalo postaje #BFF.

 

 

A šta ako sam “mackalica obaveznoo” tip osobe i anti-age krema mi je neophodna, a bez krema za hidrataciju niti spavam niti se budim?

 

U tom slučaju ti toplo preporučujemo da pogledaš ovu listu bogatih sastojaka u kremama. 

 

Dakle, nismo mišljenja da samo one zbog kojih si osuđen/a na sve kombinacije jaja za obroke 20 dana u mesecu rade posao (dakle, skupe), ali ima istine u onoj što je deka znao reći “od jeftinog mesa čorba po dolini”. 

 

Iliii, neee, još bolje “ako ne znaš šta je bolje, neka cena presudi”. Dakle, nazovimo ovo investicijom u sebe, ne troškom.

 

Prostudirajte natpise proizvoda pre nego ih kupite. Znamo da mala slova opterećuju i oči i psihu, ali magična lista iliti kreme treba da budu bogate:

 

  • Vitaminom A
  • Vitaminom B
  • Vitaminom C
  • Još bolje kombinacijom A, B i C
  • Koji god broj uz vitamin B da stoji, odličnoo! (na B3 ćete uglavnom naići)
  • Serum + retrinol (odlična kombinacija koja podstiče razgradnju kolagena na površini kože)
  • Morske alge 
  • Peptidi, peptidi, peptidi (dakle, ovde ne sumnjate u postojanje kolagena)

 

Kada bismo mogli sve navedeno pronaći na mestu gde je opisan sastav verovatno bismo se, uz kolagen i njegovu oralnu primenu, pretvorili u bebu 🙂 Ipak, mackalice koje lokalno deluju, obično imaju samo višečasovno dejstvo.

 

Zašto ovo “samo”?

 

Upravo zbog kolagena čiji je efekat daleko duži i uočljiviji. Kreme su super stvar pre šminke i u toku dana kada ste kod kuće. Noću, i sami znate, treba koži dati šansu da diše, pa makar krema sadržala sve sa ovog našeg spiska.

 

Nadamo se da smo uspeli opravdati naslov bloga i dati još jednom korisne savete. Srećno u potrazi!