fbpx

Retinol i (ili) kolagen?

Retinol i kolagen su dva sastojka koja su osvojila svet nege kože. Mnogi su oduševljeni njihovim prednostima za kožu, a sa velikim brojem proizvoda na tržištu koji sadrže jedan ili oba ova sastojka, njihova popularnost je postala neosporna. Međutim, njih ne treba mešati jer nisu potpuno isti, iako imaju slične prednosti, funkcionišu drugačije. 

 

Šta je retinol, a šta kolagen?

 

Retinol je vitamin A u svom najčistijem obliku. Ovo jedinjenje ima sposobnost da lako potone u dermis, dubinski deo kože, i pokrene proizvodnju kolagena. Dobro je poznat kao veoma moćan sastojak za negu kože protiv starenja. Pomaže u smanjenju pojave finih linija i bora, umanjuje hiperpigmentaciju i pojavu mitesera. Retinol takođe pomaže u održavanju elastičnosti kože, što rezultira mlađom kožom zdravijeg izgleda. Ovaj sastojak je samo jedan od mnogih retinoida koje možete koristiti. Jaki retinoidi kao što su tretinoin ili Retin-A, adapalen i izotretinoin su pogodni za kožu sklonu aknama, dok su blaži kao retinil palmitat idealni za osetljivu kožu.

 

Kolagen čini oko 35% proteina u ljudskom telu. Može se naći u kostima, mišićima i drugim vezivnim tkivima u telu, poput ligamenata i tetiva. Naravno, nalazi se i u ljudskoj koži. Poznat kao gradivni blok naše kože, kolagen obezbeđuje prirodnu elastičnost kože koja rezultira glatkim, punim i zdravim izgledom. Telo prirodno proizvodi kolagen, dok se stopa kojom to može smanjuje kako osoba stari.

 

Prednosti retinola 

 

Postoji mnogo načina na koje retinol može pomoći koži, iz tog razloga je i tako popularan sastojak mnogih krema i seruma.

 

Pomaže u uklanjanju akni

 

Kada je koži potrebna dodatna pomoć da se izbori sa aknama onda je retinol odgovor na sve probleme. Retinol može pomoći u otvaranju pora i smanjenju suvišne proizvodnje sebuma kako bi se uklonile akne, kao i da spreči izbijanje novih i – samim tim – ožiljke od akni. Pored toga, ukoliko se koriste lekovi za lokalnu upotrebu za lečenje akni, retinol pomaže da se pojačaju njihovi efekti tako da se mogu maksimalno iskoristiti prednosti proizvoda koji se koristi.

 

Ima moćna svojstva protiv starenja

 

Uprkos tome što je popularizovan kao sastojak protiv akni, svojstva retinola protiv starenja su ono po čemu je danas najpoznatiji. On je jedan od najopsežnije istraženih sastojaka za negu kože zrele kože. Klinička ispitivanja su otkrila da tretmani koji koriste retinol poboljšavaju izgled kože smanjenjem finih bora.

 

Promoviše ćelijski obrt i proizvodnju kolagena

 

Retinol ima svojstva pilinga koja promovišu obnavljanje ćelija kože, što se odnosi na proces uklanjanja mrtvih ćelija kože i njihove zamene novim, zdravim. Ovo pomaže da koža izgleda svetlije. Povrh toga, pošto retinol takođe podstiče proizvodnju kolagena, može pomoći vašoj koži da izgleda glatkije i jače. Poznato je da se retrinol dobija iz vitamina A koji je sastavni deo kože, pa zato i ne čudi što doprinosi bržem obnavljanju same strukture i efikasnom smenjivanju ćelija na površini. Uglavnom anti-age kreme sadrže retrinol obećavajući na taj način sporije starenje i smanjenu hiperpigmentaciju.

 

Prednosti kolagena

 

Za razliku od retinola, supstance koju naša tela ne mogu sama da proizvedu, kolagen je integralni strukturni protein koji se prirodno proizvodi u telu.

 

Pomaže usporiti starenje kože

 

Starenje, izlaganje suncu i nezdrav način života mogu dovesti do smanjenja proizvodnje kolagena, zbog čega vaša koža gubi elastičnost. Kada se to dogodi, bore, fine linije, opuštena koža i drugi problemi sa kožom mogu se brzo pojaviti na licu. Proizvodi na bazi kolagena, kao i suplementi, mogu pomoći da koža bude čvršća i elastičnija, što može pomoći u sprečavanju ili smanjenju pojave različitih znakova starenja. 

 

Umanjuje vidljivost ožiljaka

 

Aminokiseline koje se nalaze u kolagenu pomažu u smanjivanju vidljivosti tamnih mrlja i ožiljaka od akni, hiperpigmentacije i drugih stanja kože. To čine tako što promovišu formiranje zdravog tkiva. Ovaj proces ubrzava sposobnost kože da se prirodno zaceli i popravi, čineći da fleke nestaju brže.

 

Održava kožu hidriranom

 

Niža proizvodnja kolagena može dovesti do toga da koža izgleda i oseća se suvo, zategnuto, kao da će svakog trena pući. Unos suplemenata kolagena može obezbediti regularno funkcionisanje organizma i povratiti hidrataciju koja je potrebna koži da ostane glatka i elastična.

 

Rame uz rame: Retinol vs. kolagen

 

Dok kolagen i retinol deluju na bore, akne i druge probleme sa kožom, način na koji se koriste i šta mogu da urade za kožu može se razlikovati.

 

Sličnosti

 

Kao sastojci za negu kože, retinol i kolagen imaju nekoliko sličnosti. To uključuje sledeće:

 

  • Oba se mogu koristiti lokalno, obično u obliku kreme ili seruma;
  • Oba se mogu koristiti u različitim vrstama proizvoda za negu kože;
  • Oba pomažu da poboljšate izgled, teksturu i kvalitet vaše kože;
  • Oba se popularizuju kao dobri proizvodi protiv akni;

 

Čini se da se njihove sličnosti ovde završavaju, ali mogu da rade rame uz rame. Međutim, važno je razumeti razlike između retinola i kolagena da bi se u potpunosti iskoristile njihove prednosti.

 

Razlike

 

Retinol ima manje molekule, tako da kada se primenjuje lokalno, može bez napora da prodre u dermis. Kada ga koža upije, retinol stimuliše proizvodnju kolagena i pokreće ćelijski obrt. Jednostavno rečeno, retinol mora da dopre do ćelija kože da bi delovao.

 

S druge strane, kolagen ima teže i veće molekule. Prevelika je da bi se utopila u pore kože, tako da ostaje i pruža hidrataciju i ishranu površini kože kada se koristi u kremi ili serumu. Međutim, ono što je sjajno, jeste da se kolagen može koristiti kao suplement. I kao takav, apsolutno nema konkurenciju. Efekti koji se dobijaju nakon tri meseca upotrebe kolagena, dugotrajniji su u odnosu na one koji se dobijaju upotrebom retinola. 

 

 

Istraživanja pokazuju da je nemerljivo jači uticaj kolagena na sve slojeve kože, ali ni retrinol ne prepoznaju kao štetan. Ono što je najbitnije jeste da se telo neguje i iznutra i izvan, tako da se kombinovanje retinola i kolagena čak i preporučuje. Samo treba imati na umu da kolagen hrani i vidljive i nevidljive delove tela. 

 

Probudite svoje zdrave navike