fbpx

Prolin u borbi protiv celulita

Prolin kao glavni saveznik u borbi protiv celulita utiče direktno na jačanje kostiju i vezivnih tkiva. Na taj način poboljšava i elastičnost kože, što kao rezultat daje smanjenu vidljiivost celulita.

 

Kako bi se uloga prolina shvatila u celosti, neophodno je znati šta je prolin, šta je celulit i zašto nastaje. Pored ovoga, važno je znati kako prolin utiče na kolagen, koji su glavni razlozi njegovog potencijalnog smanjenja u telu i na koji način to dovodi do veće količine celulita na koži. 

 

Šta je celulit i zašto nastaje?

 

Celulit je svaka vrsta promene na koži u obliku nabora, a popularno je nazvan i narandžina kora. Može se pojaviti bilo gde na telu, a najčešće je smešten u predelu butina, zadnjice i stomaka. Celulit izbija na površinu onda kada se potkožno masno tkivo probija kroz vezivno tkivo ispod kože stvarajući udubljenja i ispupčenja.

 

Tako neravna i grudvasta koža nastaje kao posledica mnogih faktora. U najvećem broju slučajeva je genetski predisponirana, ali se može javiti i usled hormonskih promena, loše ishrane i nedostatka fizičke aktivnosti.

 

Šta je prolin?

 

Prolin je vrsta aminokiseline zahvaljujući kojoj se kolagen u telu lakše proizvodi i brže apsorbuje. Uvođenje prolina u svakodnevnu ishranu može povoljno uticati na zdravlje i izgled kože.

 

U namirnice bogate aminokiselinom kakva je prolin ubrajaju se razne vrste mesa, mlečnih proizvoda, mahunarki i orašastih plodova. Najviše procenata prolina nalazi se u govedini, zatim piletini, ćuretini i ribljim specijalitetima.

 

Iako je jogurt za doručak odličan izbor napitka zbog velike količine prolina, bilo bi dobro uvesti u svakodnevni meni i grašak u raznim oblicima, leću ili sočivo. Pored toga, orasi, bademi i kikiriki sadrže prolin u sebi, pa ih ne bi bilo loše unositi u organizam kao zamenu za masti.

 

Kako prolin utiče na kolagen i zdravlje kože?

 

Kolagen i prolin su važne komponente ljudskog tela. Budući da prolin čini osnovu gradivnih proteina, smatra se da snažno deluje na njihovu strukturu i stabilnost, pogotovo kada je kolagen u pitanju. Iz tog razloga se smatra jednom od najvažnijih aminokiselina u kolagenu i onom koja je najviše zadužena za održavanje funkcionalnosti ćelija.

 

Takođe, prolin ima specifičan ciklični pristen što omogućuje njegovim molekulima da vezuju tkiva i čine ga na taj način čvršćim. Kada tkivo postane dovoljno čvrsto tada i koža iznad njega deluje zaglađeno. Takva koža govori mnogo o stanju ćelija koje cirkulišu ispod njene površine i daje signal da je sve u redu sa tkivima.

 

Saveti za korišćenje prolina u borbi protiv celulita

 

Pored pomenute ishrane, uz čiju pomoć je moguće uvesti veću količinu prolina u dnevni meni, važno je snadbevati telo i proteinom kakav je kolagen. U ovakvim slučajevima se savetuje 100% prirodan suplemenat koji neće sadržati šećere, zaslađivače, gluten kao ni genetski modifikovane sastojke.

 

Za najbolje rezultate kada je delovanje prolina na kožu u pitanju, pored navedenog, važno je redovno hidrirati telo. Uravnotežen unos tečnosti podrazumeva dovoljno čaja, ceđenog soka i naravno – vode.

 

Preventivne mere u borbi protiv celulita

 

Ovaj estetski problem koji kao najveću posledicu ima pojačanu vidljivost na kožnoj površini ne zavisi samo od jedne loše navike. Takođe, ukoliko celulit nije smešten samo u polju epidermisa, zahteva mnogo više vremena potrebnog za izlečenje. Takav oblik nabora spada u različite nivoe, u zavisnosti da li se nalazi u baznom sloju, dermisu ili najdubljem delu tkiva.

 

Bez obzira na to koliko je uznapredovao, celulit može da postane gotovo nevidljiv. Za takav efekat neophodno je mnogo truda i rada; od redovne fizičke aktivnosti, preko regulisanja hormona, pa sve do ishrane i hidratacije.

 

Preporuka je početi sa uvođenjem brzog hoda, optimalno 10.000 koraka na dan. Na taj način je moguće postići i izvestan hormonski balans. Unos tečnosti je najbolje rasporediti i na svakih 15 minuta popiti nekoliko gutljaja tečnosti. Ovako će organizam naučiti da nadomesti isušene delove tela i koža će uskoro postati sjajnija.

 

Pored svega navedenog, postoje pravila kojih se treba strogo pridržavati i ona važe kada je prevencija u pitanju. Izbegavanje alkohola i cigareta važno je koliko i redovno spavanje. Takođe, izbegavanje slatkiša i prezačinjene hrane od ključnog je značaja za smanjenje celulita.

 

Piling kao važan saveznik glatke kože

 

Postoje različite metode za smanjenje celulita i odlična stvar je to što ne moraju nužno biti skupi tretmani u pitanju. U svetu su decenijama unazad poznati pilinzi koji se mogu napraviti kod kuće.

 

Kod takvih pilinga je obavezan kofein koji doprinosi bržoj razgradnji celulita, pa je njegov glavni sastojak upravo kafa. Bio bi dobro koristiti mlevenu kafu kako bi i same mrvice doprinele boljoj cirkulaciji. Ukoliko takve mrve ne grebu kožu, preporuka je da se doda kristalni šećer. 

 

U posudu sa ova dva sastojka treba dodati omiljenu kupku za telo. Takođe, dolaze u obzir i hidrantne kreme i losioni, pogotovo ako tako utrljan piling ostane da deluje čitavu noć na koži. Tada je važno zaštiti posteljinu, pa je rešenje providna folija koja će kožu dodatno zagrejati.

 

Zaključak

 

Celulit je prirodna pojava i nije ga moguće u potpunosti iskoreniti. Ipak, njegova vidljivost može biti znatno smanjenja uz upotrebu adekvatnih namirnica, ali i niza drugih faktora. Prolin je jedna od najvažnijih aminokiselina u kolagenu i zahvaljujući njegovoj sposobnosti da ćelije tkiva čini sjedinjenim, koža iznad njih postaje zaglađena.

 

Prolin nije moguće uneti dovoljno samo kroz namirnice koje obiluju ovim sastojkom, pa je dodatna suplementacija najispravnije rešenje. Redovnom konzumacijom koža za kratko vreme postaje čvrsta, a procenat neravnina znatno umanjen.

Probudite svoje zdrave navike