fbpx

Prirodne maske za kosu

Maske za kosu su proizvodi za negu kose koji se koriste kako bi se poboljšala hidratacija i pojačala struktura dlake. Pored toga, prirodne maske za kosu se uvode u rutinu kako bi se smanjila oštećenja i poboljšala opšta kondicija kose. 

 

Takve maske se mogu razlikovati u odnosu na tip kose. Postoje maske namenjene suvoj kosi, masnoj, normalnoj, ali ima i onih koje su pogodne za svaki tip i svakodnevnu upotrebu.

Niz trikova i saveta mogu pomoći kada su preventivni koraci zdrave kose u pitanju. 

 

Prirodne maske za svaki tip kose

 

Većina maski za kosu ima bogatiju i koncentrovaniju formulu od standardnog regeneratora ili balzama, pružajući tako dlaci dublju hidrataciju i intenzivniju negu. Maske koje nemaju izražen samo jedan u nizu sastojaka smatraju se onim koje su pogodne su za svaki tip kose.

 

One su uglavnom lagane strukture i njih je potrebno napraviti u nešto većim ambalažama u odnosu na koncentrisanije proizvode. Naravno, ovo nije nužno pravilo, ali je uvek ekonomična opcija za sve ljude koji svakodnevno peru kosu i koriste maske.

 

Ukoliko se ovakva maska pravi kod kuće, potrebno je dodati u nju ulje ruzmarina, nekoliko ad kapi, pantenol i željeni šampon bez sulfata. Količina ovih sastojaka je uglavnom proizvoljna i univerzalno pravilo nalaže da se ne koristi više od tri kapi ulja kako ne bi došlo do nepoželjnog mašćenja.

 

Suva kosa

 

Sastojci u maskama za kosu koja je suva mogu uključivati različite vrste ulja. Obično su to kokosovo, arganovo ulje, ali i proteini, vitamini, ekstrakti biljaka ili druge hranljive supstance. Ukoliko se ovaj tip maske pravi ručno, najbolje je dozirati od svega po nekoliko kapi. Tada u obzir dolazi i mešanje sa omiljenim šamponom koji nema u sebi mnogo hemije.

 

Upravo takve maske za kosu pomažu u obnavljanju suvih i oštećenih delova. One se primenjuju na čistu i vlažnu dlaku. Nadalje se ostavljaju neko vreme na glavi kako bi delovale. Završni korak jeste ispiranje.

 

Masna kosa

 

Masna kosa, pored maski, zahteva detaljno pranje temena glave. Ovde je neophodan i povremeni piling koji će skloniti suve ćelije. 

 

Maska za masnu kosu može pomoći u regulaciji proizvodnje sebuma ili prirodnog ulja kože. Pomaže i kod održavanja ravnoteže na samom vlasištu. Postoji univerzalni recepta za masku koja je namenjena masnoj kosi i on se odnosi na sjedinjavanje gline, jabukovog sirćeta i soka limuna. Za sve sastojke potrebna je u proseku mera od jedne supine kašike, u zavisnosti od gustine kose.

Nakon što se izmešaju sastojci, maska treba da deluje od 15 do 20 minuta. Zatim je kosu neophodno oprati toplom vodom i koristiti šampon nakon ispiranja kako bi se maska u potpunosti uklonila.

 

Normalna kosa

 

Normalna kosa zahteva jednaku posvećenost kao i svi ostali tipovi. Maske za kosu koje su namenjene baš ovakvoj vrsti dlake treba da budu formulisane tako da doprinesu hidrataciji i održe sjaj. Smatra se da je, kod ovakvog tipa kose, kolagen u organizmu optimalan i doprinosi njenom kvalitetu.

 

Veoma popularna kućna maska koja se može držati na glavi i do sat vremena, jeste maska od jogurta i meda. Pored prijatnog mirisa koji ostaje na kosi i nakon ispiranja, ova maska učiniće kosu mekšom na dodir.

 

Takođe, veoma lako se pravi i dobra stvar jeste što med može biti i livadski, bagremov, lipov, domaći ili kupovni. Dovoljno je samo promešati ova dva sastojka u posudu i naneti na kosu koju ćete zatim prekriti kesom ili posebnom kapicom.

 

Kako prirodne maske za kosu utiču na zdravlje i jačinu vaše kose?

 

Prirodne maske za kosu doprinose zdravlju temena i dlake, ali je vremenom i jačaju. Istina je da rezultati ne dolaze brzo i neophodno je prirodne maske koristiti najmanje mesec dana i do dva puta sedmično. Ukoliko se kosa pere češće od dva puta, poželjno bi bilo koristiti maske pre svakog pranja.

 

Iako su većina kupovnih maski dobra opcija ukoliko ne sadrže parfeme i sulfate, prirodni sastojci umnogome doprinose trajnijem efektu. Zahvaljujući takvim sastojcima, kosa može biti sjajna i negovana čak i kada se prestane sa njihovom primenom.

 

Trikovi i saveti za upotrebu prirodne maske za kosu

 

Postoji par korisnih saveta i trikova koji doprinose boljim rezultatima. Pre nanošenja maske, kosa se može oprati šamponom i isperati toplom vodom. Potom se blagim pokretima uvija u peškir tako da ostane vlažna, ali ne mokra. Maske za kosu se bolje apsorbuju na vlažnoj kosi, pa je ovo jedan od zlatnih pravila za pravilnu upotrebu.

 

Drugi savet odnosi se na ravnomernu raspodelu maske duž cele dlake. Nakon što odstoji 15-20 minuta, maska se može naneti na teme i tako delovati najviše 10 minuta.

 

Masaža temena je veoma važan proces i prekoruka je upražnjavati ga svakodnevno. Takvim radom se postiže bolja cirkulacija, pa su i maske delotvornije.

 

Kada je u pitanju ispiranje maske, poželjno je da poslednji poker tušom bude isključivo hladnom vodom. Tako će kosa ostati sjajna i mekana.

 

Preventivni koraci zdrave kose

 

Maske za kosu nisu jedino pravilo zdrave kose. Veoma važno jest paziti na ishranu, odnosno, unositi u organizam svakodnevno vitamine, minerale, proteine i vlakna. 

 

Dijetski suplementi su odlična stvar ukoliko je način života ubrzan ili organizam nije sposoban da podrži dovoljno zdravih procesa. Iz tog razloga je važno posećivati redovno lekare i pratiti njihove smernice.

 

Zaključak

 

Koristeći masku za kosu jednom ili nekoliko puta nedeljno, u zavisnosti od potrebe kose, može se doprineti zdravlju i lepoti dlake. Izbor maske bi trebalo prilagoditi tipu kose, ali i njenim specifičnim potrebama. Takođe, važno je slediti uputstva proizvođača i ne preterati sa držanjem maske na glavi.

 

Ukoliko je maska pravljena od prirodnih namirnica koje stoje kod kuće, može se držati i do sat vremena na glavi. Najbolje je takve maske nanositi ravnomerno na vlažnu kosu i na kraju isprati hladnom vodom. 

 

Pre maske za kosu poželjno je oprati je šamponom i uraditi piling temena glave. Takav piling ne mora biti nužno kupljen u drogerijama ili apotekama. Dovoljna je kafa, šećer i kokosovo ulje kako bi piling skinuo višak sebuma i mrtvih ćelija sa temena. On se koristi do dva puta mesečno kako se ne bi oštetila koža.

Ipak, važno je redovno hidrirati telo i unositi što više voća i povrća. Odličan izbor jesu i prirodni suplementi kojima se podstiče rast kose i koji doprinose kvalitetu dlake. Uz sitne korake i njihovu redovnu primenu rezultati mogu trajati i biti vidljivi godinama.

Probudite svoje zdrave navike