fbpx

Pad imuniteta i osetljiv stomak

Pad imuniteta i osetljiv stomak mogu biti problemi koji se često javljaju iz različitih razloga. Važno je obratiti pažnju na oba simptoma kako bi se telo ojačalo i poboljšalo opšte zdravstveno stanje.

 

Takođe, veoma bitno jeste znati kako pad imuniteta može uticati na osetljiv stomak, na koji način su povezani imunitet i digestivni sistem, kako stres utiče na pad imuniteta i koja hrana ga čini jačim. 

 

Kako pad imuniteta može uticati na osetljiv stomak?

 

Pad imuniteta i osetljiv stomak mogu biti povezani jer imuni sistem igra ključnu ulogu u zaštiti organizma od infekcija i bolesti, uključujući i zaštitu od digestivnih problema. Kada se ovaj balans poremeti, stomak je prvi koji daje signal da je nastao problem unutar tela.

 

Imuni sistem i crevna flora koja je smeštena u digestivnom sistemu međusobno sarađuju i deluju jedni na druge. Pad imuniteta može dovesti do neravnoteže u sastavu crevne flore, što može izazvati probleme sa varenjem i osetljivost stomaka.

 

Upravo osetljiv stomak zahteva određene promene u ishrani i načinu života. Samo na taj način je moguće ublažiti neprijatne simptome koji se često ponavljaju.

 

Važno je izbegavati iritantne namirnice i to mogu biti kofein, alkohol, masna i mnogo začinjena hrana i gazirana pića. Pored toga, obroci treba da budu manji i česti kako bi svi zdravi sastojci jačali postepeno imunitet i sprečili opterećenje stomaka.

 

Imunitet i digestivni sistem – povezanost koju ne smemo zanemariti

 

Kada je imuni sistem oslabljen, organizam postaje podložniji različitim infekcijama, uključujući one koje mogu uticati na digestivni sistem. Infekcije poput gastroenteritisa mogu izazvati iritaciju stomaka, proliv, mučninu i druge simptome osetljivog stomaka.

 

Takođe, na ovaj način dolazi i do autoimunih oboljenja ili poremećaja u organizmu. Osobe kod kojih je prisutan pad imuniteta mogu biti podložnije autoimunim bolestima, uključujući one koje mogu uticati na digestivni sistem. Autoimuni poremećaji poput inflamatornih bolesti creva  kao što su kronova bolest ili ulcerozni kolitis često prate probleme sa imunološkim sistemom i mogu izazvati osetljivost stomaka.

 

Kako stres utiče na pad imuniteta?

 

Pad imuniteta može biti povezan sa stresom, a stres može imati direktan uticaj na gastrointestinalni trakt. Osetljiv stomak može biti jedan od simptoma stresnog stanja.

 

Bez obzira na stres, kada već nastupi pad imuniterta, organizam može biti generalno slabiji, uključujući i organe za varenje. To može dovesti do smanjenje sposobnosti organizma da se nosi sa određenim vrstama hrane ili da efikasno obavlja proces varenja.

 

Saveti za jačanje imuniteta i smanjenja problema sa stomakom

 

Jačanje imuniteta i održavanje zdravlja probavnog sistema važno je za celokupno blagostanje. Kako bi se problemi sa stomakom smanjili, važno je da ishrana bude uravnotežena, hidratacija tela redovna i prisutna fizička aktivnost.

 

Pore toga, unos vitamina je neophodan, pogotovo vitamina C, vitamina D, cinka, probiotika, kao i kolagena. Kolagen pored snažnog uticaja na hrskavicu, kosti, kožu, nokte i kosu, deluje i na jačanje ćelija tkiva. Njihova neometana funkcija može preventivno doprineti ljudskom zdravlju i sprečiti bolove u stomaku.

 

Hrana koja jača imunitet i štiti vaš stomak

 

Konzumiranjem raznovrsne ishrane koja je bogata voćem, povrćem, integralnim žitaricama, proteinima, kolagenom i zdravim mastima može se poboljšati stanje imuniteta i zaštiti stomak. Ovi sastojci pružaju potrebne hranljive materije za podršku imunom sistemu.

 

Dovoljna količina vitamin C, D i cinka u ishrani reguiše sistem za varenje.

 

Vitamina C ima najviše u citrusnom voću, jagodama, paprikama i drugim svežim namirnicama. Boravak na suncu i konzumacija namirnica bogatim vitaminom D, poput ribe i jaja, takođe mogu pomoći.

 

Mineral poput cinka podjednako doprinosi funkciji imunog sistema. Nalazi se u mesu, mlečnim proizvodima, orašastim plodovima i semenkama. Takođe, probiotici koji se nalaze u jogurtu, kiselim krastavcima i fermentisanim namirnicama, mogu pomoći u održavanju ravnoteže.

 

Iz tog raloga, ne bi bilo loše obezbediti doručak, kao glavni i prvi dnevni obrok, nutritivno bogatim, pobrojanim sastojcima. Naravno, ništa manje bitni nisu ni ostali obroci.

 

Zaključak

 

Održavanje jakog imunog sistema igra ključnu ulogu u zaštiti organizma od infekcija i bolesti. Osetljiv stomak može imati različite uzroke, a pad imuniteta može biti samo jedan od faktora. I stomak i imuni sistem imaju snažan uticaj na funkcionisanje i zaštitu organizma od infekcija i bolesti.

 

Kako bi se pad imuniteta izbegao, bitno je voditi računa o načinu ishrane, kao i količini obroka. Uravnotežena ishrana označava dovoljnu količinu svih neophodnih nutritijenata; vitamina, minerala, probiotika, kolagena. Ukoliko se preporučene količine ne mogu zadovoljiti na dnevnom nivou, dolaze u obzir samo čisti suplementi

 

Pored ishrane, pad imuniteta podstiče i stres. Kontrola negativnih emocija je moguća samo uz redovnu fizičku aktivnost. Takođe, održavanje jakih socijalnih veza, odnosno, kontakti sa prijateljima mogu smanjiti nivo stresa i poboljšati emocionalno blagostanje, što može pozitivno uticati i na imuni sistem.

 

Ništa manje važna nije eliminacija toksičnih materija koje mogu pospešiti pad imuniteta. Zato je važo izbegavati alkohol, gazirana pića, brzu hranu i ostale sastojke koji nisu istinski hranljivi i zdravi.

 

Redovnim upražnjavanjem zdravih navika je moguće kontrolisati funkciju imunog sistema, a na taj način poboljšati i opšte stanje stomaka, odnosno, izbeći probleme i osetljivost.

Probudite svoje zdrave navike