fbpx

Ove 4 namirnice su najlošije za kožu

U našoj potrazi da postignemo što sjajniju kožu, mnogi od nas pokušavaju razne stvari. Počinjemo da meditiramo da bismo smanjili stres, spavamo više da bi koža bila zdravija i trošimo mnogo kada su u pitanju proizvodi za negu kože.

 

Međutim, ono što često zaboravljamo da uzmemo u obzir je stara izreka, „ti si ono što jedeš“. Dakle, iako smo svesni da stalna ishrana lošom hranom ne pomaže u pitanjima kože, prečesto zaboravljamo da razmotrimo šta hrana koja se smatra „zdravom“ zapravo čini našoj koži. Ovo može uključivati mlečne proizvode, žitarice, čašu crnog vina, pa čak i naše voljene smutije.

 

Naravno, lakše je reći nego učiniti i potpuno osloboditi našu dijetu od ove hrane. Umerenost je odlična stvar za početak. Međutim, kada budete spremni da preuzmete kontrolu nad svojom kožom, počnite sa odbacivanjem ovih pet namirnica.

 

1. MLEKO
Dok odrastamo, stalno čujemo zvuk glasova naših roditelja koji nas pozivaju da pijemo dve do tri šolje mleka dnevno. Ali bilo je vrlo malo toga da se kaže o tome šta zapravo mleko radi našoj koži.
Sada je verovatno korišćenje mleka vaša svakodnevnica. Koristite ga u žitaricama, u jutarnjoj kafi ili ga jednostavno pijete. Ukoliko ne možete potpuno da odbacite usredsredite se na barem smanjenje unosa i obratite pažnju na to da li ovo utiče na vašu kožu i opšte zdravlje
Takođe je važno imati na umu da se pokazalo da mleko i sladoled izazivaju najviše problema sa negom kože, dok su jogurt i sir relativno bezbedni. Testirajte različite mlečne proizvode da vidite da li imate različite nivoe osetljivosti.

 

2. ALKOHOL
Verovatno ne postoji stvar koja vas više opusti posle teškog dana nego kada legnete, pustite vašu omiljenu seriju i otvorite vaše omiljeno vino. Medjutim sve više od jedne čaše za noć može biti pogubno za vašu kožu…
Dakle, jasno je zašto je umerenost neophodna prilikom konzumacije alkohola — kako zbog opštih zdravstvenih razloga, tako i, naravno, zbog kože jer se alkohol u telu pretvara u šećer.

 

3. PREVIŠE KOFEINA
Dok se mlevena kafa često koristi kao piling za kožu, ona zapravo čini više štete nego koristi našoj koži kada je unesemo u punoj količini.
Određeni čajevi takođe mogu da sadrže kofein. Takodje kao i sa alhoholom i ovde je jako bitno biti umeren.
Ako otkrijete da niste u stanju da funkcionišete a da ne posegnete za kofeinom, možda je dobro vreme da ga smanjite – ili ga potpuno eliminišete.

 

4. BRZA HRANA
Za većinu današnjih ljudi konzumiranje nezdrave hrane je postala svakodnevnica, što pored problema sa sjajem kože dovodi i do problema opšteg zdravlja kao i do problema sa kilažom.
Čak i so može da bude nezdrava, ukoliko želimo da imamo lepšu kožu možemo da probamo sa začinima kao što su biber, bosiljak, timijan i beli luk.