fbpx

Ove 4 grupe namirnica su najlošije za kožu

U stalnoj potrazi da se postigne sjajna i zdrava koža, poseže se za raznim stvarima. Započinju se meditacije da bi se smanjio stres, troši se mnogo novca na razne preparate za negu kože, poseže se za raznim tretmanima. Međutim, ono što se često zaboravi jeste stara izreka: „Ti si ono što jedeš“. Dakle, zaboravlja se koliki uticaj hrana ima na organizam, a samim tim i kožu.

 

Od čega se sastoji koža?

Koža se sastoji od tri sloja: epidermisa, dermisa i potkožnog tkiva.

 

Epidermis je spoljašnji deo kože, ima ulogu da štiti od toksina, bakterija i gubitka tečnosti. Sastoji se od 5 podslojeva keranocitnih ćelija. Te ćelije, proizvedene u najdubljem unutrašnjem, bazalnom sloju, migriraju ka površini kože. Dok to rade, one sazrevaju i prolaze kroz seriju promena. Upravo je taj proces, poznat kao keratinizacija, je ono po čemu se podslojevi razlikuju.

 

Dermis je debeo, središnji deo kože. Glavne strukturalne komponente dermisa su kolagen i elastin, vezivna tkiva, koja daju snagu i fleksibilnost i vitalni su deo zdrave, mladalačke kože. Ova vlakna su utisnuta u gelastu supstancu koja ima visoku sposobnost vezivanja vode i pomaže u održavanju volumena naše kože.

 

Potkožno tkivo je najdublji unutrašnji sloj naše kože i skladišti energiju dok štiti od udaraca i pruža izolaciju telu.

 

Šta se podrazumeva pod nezdravom hranom?

Ishrana u velikoj meri može uticati na kožu. Međutim, postoji nekoliko stvari koje bi trebalo da se uzmu u obzir kada je ishrana u pitanju. Prvo, svaka osoba je drugačija. Neće svaka osoba koja konzumira slatke napitke primetiti promene na svojoj koži. Takođe, mnoge namirnice koje su štetne za zdravlje kože mogu se bezbedno konzumirati u umerenim količinama.

 

Koja hrana je onda nezdrava?

 

Najčešća nezdrava hrana uključuje visoko obrađene namirnice, kao što su brza hrana i grickalice. Visoko obrađena hrana obično sadrži malo hranljivih materija (vitamina, minerala i antioksidanata) i puno praznih kalorija zbog sadržaja rafinisanog brašna, natrijuma i šećera. Način pripreme i vrste sastojaka koje hrana sadrži čine je nezdravom. Natrijum, šećer, zasićene masti i trans-masti, su ključni sastojci koje uvek treba pratiti.

 

Kako namirnice utiču na izgled kože?

Bez obzira na to kakva se večernja nega lica primenjuje ili koliko proizvoda koristite kako biste osigurali da koža zadrži mladalački sjaj bez bora što je duže moguće, ništa nema moć da utiče na izgled kože toliko koliko ima ishrana. I dok je opšte poznato da hrana prepuna kolagena i antioksidansa može učiniti da koža izgleda i oseća se mlađom, postoje i namirnice koje treba izbegavati ako želite da sprečite bore, staračke pege, akne i druge probleme sa kožom.

 

Mlečni proizvodi

Mlečni proizvodi, poput mleka i sira, često sadrže hormonske komponente koje mogu poremetiti hormonalnu ravnotežu organizma. Ovo može rezultirati povećanom proizvodnjom sebuma i pojavom akni. Pored toga, mlečni proizvodi mogu izazvati zapaljenja u organizmu, što se može odraziti na koži u vidu crvenila, iritacija i osipa. 

 

Takođe je važno imati na umu da se pokazalo da mleko i sladoled izazivaju najviše problema sa negom kože, dok su jogurt i sir relativno bezbedni.

 

Korišćenje mleka i mlečnih proizvoda je deo svakodnevnice mnogih ljudi. Ako postoji problem koji mlečni proizvodi izazivaju sa kožom, postoji alternativa poput biljnih mleka (bademovo mleko, kokosovo mleko) i mlečnih proizvoda napravljenih od njih.

 

 

Alkohol

Verovatno ne postoji stvar koja vas više opusti posle teškog dana nego kada legnete, pustite vašu omiljenu seriju i otvorite vaše omiljeno vino. Međutim sve više od jedne čaše za noć može biti pogubno za vašu kožu.

Dakle, jasno je zašto je umerenost neophodna prilikom konzumacije alkohola — kako zbog opštih zdravstvenih razloga, tako i, naravno, zbog kože jer se alkohol u telu pretvara u šećer.

 

Alkohol je često prisutan na društvenim događajima i u opuštajućim trenucima, ali njegov uticaj na kožu može biti znatno nepovoljan. Alkohol ima dehidrirajući efekat na organizam, što direktno utiče na hidrataciju kože. Dehidrirana koža može izgledati suvo, beživotno i sklonije pojavi bora.

 

Konzumiranje alkohola takođe može proširiti krvne sudove u koži, izazivajući crvenilo i iritacije. Osim toga, alkohol može narušiti ravnotežu mikrobioma kože, što može pogoršati probleme kao što su akne i rozacea.

 

Rafinisani šećeri

Rafinisani šećeri, koji se često nalaze u gaziranim pićima, slatkišima i brzoj hrani, nisu samo loši za liniju, već i za kožu. Preteran unos šećera dovodi do procesa poznatog kao glikacija, gde šećeri reaguju sa proteinima u koži, stvarajući molekule koja oštećuju kolagen i elastin – ključne proteine za čvrstinu i elastičnost kože. Ovo može ubrzati pojavu bora i učiniti kožu opuštenijom.

 

Umesto rafinisanih šećera, birajte voće koje sadrži prirodne šećere zajedno sa vlaknima i antioksidansima. Antioksidansi pomažu u zaštiti kože od slobodnih radikala i održavanju njenog sjaja i zdravlja.

Brza hrana

Za većinu današnjih ljudi konzumiranje nezdrave hrane je postala svakodnevnica, što pored problema sa sjajem kože dovodi i do problema opšteg zdravlja kao i do problema sa kilažom.

 

Ove namirnice često sadrže visok nivo zasićenih masti, trans masti i aditiva koji mogu imati negativan uticaj na zdravlje vaše kože. Zasićene masti mogu povećati proizvodnju sebuma, prirodnog ulja kože, što dovodi do začepljenih pora i pojave akni. Trans masti, koje se često nalaze u brzoj hrani, mogu smanjiti elastičnost kože, doprinoseći pojavi bora i opuštanju kože.

 

Okrenite se ishrani bogatoj omega-3 masnim kiselinama koje se nalaze u ribi, orašastim plodovima i lanenom semenu. Ove zdrave masti pomažu održavanju hidrirane kože i smanjenju upalnih procesa.

 

Kako bi održali kožu sjajnom i blistavom, važno je da se izbegavaju grupe namirnica koje mogu negativno uticati na njen izgled i zdravlje. Umesto toga, trebalo bi se fokusirati na ishranu bogatu antioksidantima, vitaminima i esencijalnim nutrijentima kako bi se podržalo zdravlje kože iznutra. Pravilan izbor namirnica može doprineti blistavoj i zdravoj koži, što je rezultat koji svi priželjkuju.

Probudite svoje zdrave navike