fbpx

Nega kože - Koliko je bitna zaštita od sunca?

Nega je važan deo održavanja zdravlja kože, ali i lepote. Pravilna nega kože može pomoći u sprečavanju problema poput akni, prevremenog starenja kože, suvoće ili prekomerne masnoće. 

 

Zaštita od sunca ima najveći uticaj kada je izgled kože u pitanju. Iz tog razloga, veoma je važno koristiti kreme sa zaštitnim faktorom, poznavati loš uticaj svakog sunčevog zraka i pratiti osnovne korake nege, bez sezonskih pauza.

Štetni uticaji sunca na kožu

 

Sunčeva svetlost utiče na kožu na različite načine. Poznato je da onaigra ključnu ulogu u stvaranju vitamina D u koži. On je važan za zdravlje kostiju, imunološkog sistema i drugih funkcija organizma.

 

Takođe, boravak na suncu može povećati nivo serotonina, poznatog kao hormon sreće. Ovo je odličan lek za sezonsku depresiju. Isto tako izlaganje suncu ima potencijal da ublaži simptome određenih kožnih stanja kao što su psorijaza, ekcem i akne.

 

Ipak, opekotine, starenje kože, hiperpigmentacija, pa i karcinom kože – najviše se povezuju sa štetnim sunčevim zracima. Postoje različiti nazivi u zavisnosti od vrste i intetnziteta: UVA, UVB, UVC, IR, HEV.

 

UVA zračenje prodire duboko u kožu i može uzrokovati ubrzano starenje i oštećenje kožnih ćelija. Za opekotine od sunca odgovorno je UVB zračenje, dok su HEV i UVC zraci oni koji potencijalno mogu izazvati karcinom. IR je oznaka za infracrveno zračenje i ono uglavnom narušava nivo kolagena u organizmu.

Šta je SPF?

 

SPF je skraćenica koja na engleskom znači Sun Protection Factor i kod nas se ova oznaka prevodi kao faktor zaštite od sunca. Takođe, SPF predstavlja numerički izraz koji označava nivo zaštite koju proizvod za zaštitu od sunca pruža od UVB ili ultraljubičostog zračenja. 

 

Nalazi se obično na ambalaži proizvoda za zaštitu od sunca i upućuje korisnike na to koliko dugo mogu ostati izloženi suncu pre nego što dobiju opekotine, u poređenju s vremenom koje bi proveli bez zaštite.

 

Na primer, ukoliko se koristi proizvod sa SPF-om i brojem 30, to znači da bi u teoriji mogao ostati izložen suncu 30 puta duže nego bez zaštite. Međutim, ovo je samo okvirna smernica, jer faktor zaštite zavisi od više okolnosti, uključujući tip kože, intenzitet sunčevog zračenja i druge okolnosti.

 

Važno je napomenuti da SPF prvenstveno ocenjuje zaštitu od UVB zračenja, koje izaziva opekotine od sunca, ali ne pruža potpunu zaštitu od UVA zračenja, koja može uzrokovati preveremeno starenje kože. Zbog toga je preporučljivo koristiti proizvode sa širokim spektrom zaštite od sunca koji pružaju zaštitu od oba tipa UV zračenja.

 

SPF kreme treba koristiti svakodnevno, čak i tokom oblačnih dana. Jedino je tako moguće očuvati zdravlje kože i izbeći neželjene posledice zbog dugotrajne izloženosti sunčevim zracima.

 

Kako sunčeva svetlost utiče na starenje kože?

 

Sunčeva svetlost ima značajan uticaj na starenje kože. Upravo UVB ili ultraljubičasto zračenje može da prodre duboko u kožu i na taj način izazove razgradnju kolagena i elastina, dva ključna proteina koji održavaju čvrstoću i elastičnost kože. Gubitak ovih proteina dovodi do pojave bora, opuštene kože i drugih znakova starenja. 

 

Sa druge strane, UV zračanja veoma brzo oštećuju ćelije i dovode do gubitka vlažnosti. Suvoća je najbolji pokazatelj da nega kože nije na zavidnom nivou uprkos korišćenju skupe kozmetike. Ovi zraci su veštački korišteni i u solarijumima kako bi se brzo postigao tamniji ten.

 

Sunčeva svetlost može stimulisati i proizvodnju melanina –  pigmenta odgovornog za boju kože. Nadalje, povećana proizvodnja melanina može dovesti do pojave tamnih mrlja ili staračkih pega na koži.

 

Štetnost zračenja istim intenzitetom narušava i elastičnost kože i ovo je jedna od posledica gubljenja kolagena u organizmu. Ipak, dugotrajno izlaganje suncu bez zaštite povećava rizik od nastanka raka kože, uključujući melanom kao najozbiljniji oblik kancera.

Nega kože – osnovni koraci

 

Osnovni koraci kada je nega kože u pitanju obuhvataju čišćenje, toniranje, hidrataciju i zaštitu od sunca. Pored ovoga, od ključnog je značaja ishrana, ali i redovno menjanje posteljine, pranje proizvoda kojima se nanosi šminka i povremeni dubinski tretmani.

 

Nakon jutarnjeg umivanja kože lica, važno je naneti SPF zaštitnu kremu, potom puder ukoliko je neophodan. I kod biranja pudera treba izvršiti selekciju, pa je najbolje prethodno posavetovati se sa dermatologom.

 

Važno je i posle svakog tuširanja premazati sve delove tela hidrantnom kremom, naročito u hladnim danima kada je koža dodatno isušena. U takvim mesecima bilo bi poželjno pojačati unos tečnosti u organizmu.

Nega kože bez sezonskih pauza

 

SPF se ne koristi samo onda kada je napolju sunčano ili samo onda kada je leto. Zaštitnu kremu je neophodno stavljati svakoga dana u godini, bez obzira da li je oblačno ili kišno vreme.

Prekoruka je staviti do 2 mililitra kreme po jednom kvadratnom centimetru kože, jednostavnije: za lice i vrat treba koristiti količinu kafene kašike. 

 

Potrebno je voditi računa i o vremenu nanošenja kreme, pa je najpravilnije oko 30 minuta pre izlaska na sunce. Tako proizvod ima vremena da se upije u kožu i zaštiti je od hiperpigmentacije, osipa, isušenosti i u krajnjem slučaju melanoma.

 

Zaključak

Da biste usporili proces starenja kože izazvan sunčevom svetlošću, važno je redovno koristiti zaštitu od sunca sa visokom SPF zaštitom.  Pored toga, nošenje šešira je obavezno, ali i ostale odeće koja štiti od kožu od direktnog uticaja zračenja.

 

Nega kože je najbolja preventivna mera koja može pomoći u očuvanju mladalačkog izgleda i zdravlja kože. Zato je bitno snadbevati telo najprirodnijim sastojcima; hranom, nezaslađenom tečnošću, prirodnim suplementima. Samo na taj način je moguće izbeći tamne fleke po telu, naboranu kožu i razne druge promene. 

 

Alkohol, odlaženje u solarijum kao i loša, neredovna ishrana takođe su uzročnici narušenog izgleda kože kod mladih ljudi. Ipak, promena režima i dobra organizacija mogu dovesti do komletne obnove, ne samo slojeva kože već i celog organizma.

Probudite svoje zdrave navike