fbpx

Magične reči - Glicin i prolin

Kolagen kao najzastupljeniji protein u ljudskim telima, sastoji se od specifičnih aminokiselina koje se često nazivaju sekundarnim. Zapravo, one podjednako doprinose njegovom kvalitetu kao i primarne aminokiseline. Tako razlikujemo glicerin ili glicin, prolin, hidroksiprolin i arginin kao sekundarne i ugljenik i vodonik kao primarne. 

 

Ono što je svim pomenutim aminokiselinama zajedničko jeste čvrstina pri njihovom sjedinjavanju. Takva uravnoteženost omogućuje kolagenu da dobije vlaknastu strukturu. Upravo ona predstavlja građu molekula koja je prema mišljenjima mnogih lekara u estetskim granama medicine zaslužna za elastičnost kože koja se postiže zahvaljujući oralnoj primeni kolagena. Iz tog razloga su glicin i prolin neprikosnoveni saveznici nege i lepote kože.

 

Šta je glicin?

 

Glicin je najjednostavniji tip aminokiseline. Ovo znači da vodonik zauzima njegov bočni lanac, pa se ova aminokiselina može svrstati i u primarne. 

 

Ujedno, glicin je potekao iz porodice alfa-aminokiselina koje se u ljudskom telu najviše unose putem hrane. Ova neesencijalna i nepolarna grupa jedinjenja, zahvaljujući svojoj neutralnosti ima blago slatkast ukus i nalazi se u proteinima svih živih bića.

 

Njegova struktura je bezbojna, deluje kristalno i samostalno se rastvara u vodi. Ima važnu ulogu kada je pokretanje jona u pitanju, što označava koliko je zapravo glicin važan, ako ne i najvažniji učesnik u sintezi velikog broja značajnih reakcija unutar ljudskog organizma.

 

Treba znati i to da je glicin važna komponenta i preteča mnogih makromolekula u ćelijama. Ovaj podatak nam govori o njegovoj sposobnosti da ublažava grčeve i ima antioksidativno dejstvo.

Odrasla osoba koja se hrani delimično ili u potpunosti izbalansirano unosi dnevno do 3 grama glicina.

 

Šta je prolin?

 

Prolin je ciklična, neesencijalna aminokiselina. Nazvan je vrlo često i iminokiselinom koja se takođe nalazi u ljudskom organizmu i sastavni je deo mnogih proteina.

 

Sintetisan iz glutaminske kiseline i drugih aminokiselina, prolin je visoko koncentrisan u kolagenu koji je glavni potporni protein kože, tetiva, kostiju i vezivnog tkiva. Tako prolin i sam utiče na njihova zarastanja ili obnovu. 

 

Iz tog razloga se smatra da je odličan sastojak koji utiče i na povećanje elastičnosti u mišićima. Najviše ga ima u jajima, mesu i mlečnim proizvodima.

 

Kako glicin i prolin doprinose prevenciji zdravstvenih problema?

 

Pored antioksidativnog i antiinflamatornog dejstva, magični glicin, zajedno sa prolinom, može umanjiti toksičnost hrane i pića koji se svakodnevno konzumiraju. U tom smislu, ukoliko se ove dve supstance prethodno koriste, deluju preventivno.

 

Smatra se da je njihovom redovnom konzumacijom moguće osetiti manju napetost tokom jakih treninga i neplaniranog ili iznenadnog napora mišića. Glicin u većoj meri u odnosu na prolin deluje blagotvorno i na upalne procese, pa ukoliko se i ne koristi kao prevencija, eto jednog primera gde leči nakon potencijalnog oštećenja.

 

Zbog njihovog prisustva u čistim supstancama, pogotovo kada je reč o kolagenu koji nekolicina ljudi konzumira uveče, dokazano je da deluju i na uravnotežen san. To se dešava upravo zahvaljujući njihovoj sposobnosti da saniraju loše materije koje se tokom dana gomilaju u telu – bez obzira da li je reč o hrani, stresu ili uznimirenosti.

 

Saveti za integraciju glicina i prolina u svakodnevnu rutinu

 

Način na koji se svakodnevno i na adekvatan način unose prolin i glicin jeste suplementacija. Najčistije supstance ova dva, kako ih većina lekara i kozmetičara zove “magična sastojka”, nalaze se upravo u kolagenu koji nema dodatnih pojačivača ukusa, šećera i tome slično.

 

Pored toga, ne bi bilo loše konzumirati namirnice bogate glicinom i prolinom. Njihova kombinacija je najzastupljenija u vrstama mesa kao što su govedina, svinjetina, piletina i junetina. Ukoliko je doručak obrok u kojem je neophodno unositi najviše ovih aminokiselina, onda su jedan od predloga svakako barena jaja.

 

Koji mitovi se vezuju za glicin i prolin?

 

Jedan od najčešćih mitova jeste onaj u kome se garantuje ubijanje želje za slatišima i poslasticama, odnosno, prerađenom hranom i rafinisanim šećerima istog trenutka nakon što se ove dve aminokiseline oralno primene. Istina nije daleko, samo je neophodno navići organizam i koristiti par dana glicin i prolin kako bi se potreba za nezdravim namirnicama zaista umanjila.

 

Postoji još jedan mit vezan samo za glicin, a on se odnosi na povećanje mišićne mase. Istina je da glicin deluje snažno u kombinaciji sa kreatinom i na taj način se ovaj mit može smatrati opovrgnutim. Dakle, tačno je da povećava masu i snagu, samim tim opravdava izdržljivost u toku treninga snage.

 

Ključna uloga prolina jeste proizvodnja kolagena. Zahvaljujući ovoj sposobnosti, pored pomenutih prednosti, prolin štiti kožu od štetnih UV, UVA i PA zraka. Ove oznake su najpoznatije kada je štetnost sunčeve radijacije u pitanju i najčešće se mogu primetiti na kozmetičkim ambalažama. 

 

Gotovo iste osobine ima i glicin, a pored toga i dodatno čisti jetru, doprinosi kvalitetu sna i smanjuje količinu toksičnih materija unesenih u organizam. Glicin se pokazao pozitivno i kada je smanjenje celulita u pitanju. To se dešava zbog specifičnog lanca vodonika koji ulazi u sastav ove aminokiseline. On deluje direktno na prve slojeve kože čineći je na taj način elastičnom.

Sve pobrojane blagodeti ujedno pripadaju i kolagenu čiji su glavni saveznici upravo glicin i prolin. 

Probudite svoje zdrave navike