fbpx

Koža i svi njeni tipovi

Koža svake osobe je različita i njen tip može varirati u zavisnosti od različitih faktora poput genetike, klime, ali i načina života. Veoma važno jeste poznavanje pravila za tretiranje različitih tipova kože.

 

U skladu sa tim, bitno je znati kako se neguje suva, masna i kombinovana koža. Svaka od njih je drugačija i zahteva individualan pristup kada je reč o nezi.

 

Koža i njeni različiti tipovi – sve što treba da znate o njima

 

Za normalnu kožu kažemo da je u ravnoteži. Nije previše masna niti suva, a pore obično nisu mnogo proširene. Održavanje ovog tipa kože obuhvata redovno čišćenje, hidrataciju i zaštitu od sunca, odnosno, korišćenje krema sa visokom SPF zaštitom. To važi za sve tipove.

 

Masna koža je uglavnom praćena povećanom proizvodnjom sebuma. To znači da je prirodna masnoća kože izražena kod ovog tipa mnogo više nego kod drugih. Osobe sa masnom kožom često imaju proširene pore i mogu biti sklonije aknama. 

 

Za razliku od prethodnog tipa, suva koža je često sklona dehidrataciji i perutanju. Može dovesti i do osetljivosti više od bilo koje druge vrste epidermisa. Kada se guljenje kože javi u blizini proširenih pora ili dela gde se uočava lučenje masti, to znači da je u pitanju kombinovani tip kože. 

 

Na primer, T-zona koju čine čelo, nos, brada može biti masna, dok su obrazi suvi ili obrnuto. Takva kombinacija zahteva prilagođenu negu za svaki deo lica.

 

Kako se neguje suva koža?

 

Ova koža zahteva dodatnu hidrataciju u odnosu na ostale tipove, pa je važno koristiti bogate kreme. Takođe, bitno je izbegavati agresivne sapune ili umivalice koje nisu prilagođene za negu suve kože.

 

Micelarna voda mora biti na bazi pantenola koji smiruje potencijalnu upaljenost epidermisa. Ne bi bilo loše redovno posećivati dermatologe koji na osnovu procene mogu odraditi umirujuće tretmane kojima se postiže punoća i sjaj suve kože.

 

Kako se neguje masna koža?

 

Masna koža se tretira upotrebom laganih, nemasnih proizvoda koji pomažu da se održi optimalan nivo vlažnosti. Ovde je važno da ne dođe do isušenosti koja takođe utiče na pojavu akni u istoj meri kao i prekomerno lučenje sebuma.

 

Kod ovog tipa je bitno koristi piling kako bi se uklonile mrtve ćelije kože i sprečilo začepljenja pora. To može pomoći i u sprečavanju pojave akni. Isto tako, tonici sa sastojcima poput salicilne kiseline mogu pomoći u kontroli masnoće i sprečavanju pojave neželjenih flekica i ispupčenja.

 

Kako se neguje kombinovana koža?

 

Ovaj tip kože zahteva upotrebu proizvoda na bazi hijaluronske kiseline na mestima gde je suvoća izražena, ali i formule sa nemasnim dodacima tamo gde je koža masnija. Ako je T-zona sklonija masnoći, preporučuju se matirajuće kreme. Tako se kontroliše i sjaj kože.

 

U zimskim mesecima se kod ovakve kože mora povećati hidratacija, dok se leti redukuje masnoća. Kreme sa SPF zaštitom su neophodne svakoga dana u godini i ovo pravilo važi za sve tipove.

 

Saveti za generalno zdravlje kože

 

Bez obzira na vrstu kože, postoje saveti koje bi svaki pojedinac trebao da usvoji kako bi što duže održao mladolik izgled. Zdravu kožu je najbolje prepoznati kroz navike i proizvode koji se koriste svakodnevno. Mlada koža, za razliku od starije ili oštećene, proizvodi kolagen u većim količinama. Ovaj protein čini osnovu sveže i lepe kože, ali i unutrašnjih ćelija, kose, noktiju i kostiju.

 

Najbolja opcija jesu kreme i puderi koji imaju visok stepen zaštite od ultraljubičastog, štetnog sunčevog zračenja. Takve formule se uvek nanose najmanje pola sata pre izlaska iz kuće i bez obzira na to kakvo je napolju vreme ili koje je godišnje doba u pitanju.

 

Zlatno pravilo jeste i redovno čišćenje kože. Skidanje mrtvih ćelija je najbolje odraditi uz pilinge nakon kojih je neophodno namazati hidrantnu kremu u debelom sloju. PH ravnotežu kože je moguće održavati u balansu i upotrebom tonika. Na taj način se koža priprema za dalje korake u nezi.

 

Pre svega, ishrana bogata mineralima, vitaminima, proteinima i vlaknima čini više od 50 odsto zdravlja kože. Pored nje, unutrašnja hidratacija je svuda u svetu poznata kao zlatno pravilo za održavanje vitalnosti kompletnog organizma.

 

Zaključak

 

Nezavisno od toga da li je koža masna, normalna, kombinovana, osetljiva ili suva – potrebno je negovati istim intenzitetom i naporima. Ključna razlika jeste u individualnim pristupima i samo uz poštovanje pravilnosti rutine moguće je izbeći neželjene posledice.

 

Različite kreme odgovaraju različitim delovima kože, pa je neophodno odrediti da li postoje manje masne, odnosno, manje suve površine. Obično se one povezuju sa čuvenom T-zonom koja podrazumeva čelo, nos i brada. U tom slučaju je najpravilnije koristiti različite formula krema, od onih hidrantnih do krema koje doprinose smanjenom lučenju sebuma ili prirodne masnoće.

 

Isto tako, korišćenje SPF zaštitnog faktora je jedan od glavnih saveznika zdrave i lepe kože. Takvim psotupkom se gotovo eliminiše mogućnost pojave neželjenih pegica, fleka, oštećenja i kancera.

 

Ništa manje važno nije unošenje nutritivno bogatih namirnica, kao i uzimanje vode, čaja ili prirodno ceđenog soka na svakih 15-20 minuta dnevno. Ukoliko je organizam već oštećen i nepravilnosti se vide na koži – dodatna suplementacija je neophodna. 

U ovom slučaju je preporuka da dijetski suplement nikako ne poseduje ništa hemijski obrađeno i veštačko u sebi. Uz pomoć svih navedenih i naizgled sitnih koraka – kožu je moguće održati u optimalnom stanju i učiniti lepšom, bez obzira na tip, starost i prethodnu rutinu.

Probudite svoje zdrave navike