fbpx

Kolagen kao šesti esencijalni suplement za svaki dan

Nikada nećete naći konačnu listu koja će vam reći koji suplement da uzimate svakodnevno. To je zato što su potrebe svakog tela različite. Svaka osoba, trebalo bi da teži ka unosu što više potrebnih hranjivih materija kroz hranu, a pristupa suplementaciji u momentima kada je određene vitamine nemoguće drugačije nadoknaditi. Ipak, postoji nekoliko vitamina i proteina koje je jako teško nadoknaditi ishranom, u tim slučajevima, suplementi su dobar izbor.

 

 

Vitamin D – suplement za celo telo

 

Procenjuje se da 88% stanovništva unosi manje od optimalnog nivoa vitamina D. Iako telo prirodno proizvodi vitamin D kroz izlaganje suncu, sunce često nije dovoljno jako da zadovolji potrebe tela. Postoji mnogo faktora koji ograničavaju sposobnost tela da pretvara sunčevu svetlost u vitamin D, uključujući ograničeno izlaganje suncu tokom zimskih meseci, stariju životnu dob, tamniju pigmentaciju kože i upotrebu krema za sunčanje i odeće koja zaklanja kožu od sunca. Vitamin D je neophodan za održavanje pravilnog integriteta kostiju, pravilne neuromišićne funkcije, normalnog inflamatornog odgovora, mišićne snage, pravilne apsorpcije kalcijuma, zdravog imunološkog odgovora i normalnog krvnog pritiska. Studije su pokazale da je adekvatan nivo vitamina D povezan sa smanjenim stresnim frakturama, smanjenim povredama kod sportista i smanjenom stopom infekcija gornjih disajnih puteva. Takođe se pokazalo da suplementacija sa vitaminom D poboljšava simptome glavobolje i migrene.

 

 

Probiotici za zdravlje digestivnog trakta

 

Probiotici su važni za održavanje zdravlja creva, što ih čini važnim suplementima za optimalno zdravlje jer varimo i apsorbujemo hranljive materije kroz creva. Probiotici su korisne bakterije koje pomažu crevima da pravilno funkcionišu. Creva takođe sadrže loše bakterije i patogene koji mogu smanjiti njihovu funkciju i uzrokovati bolesti. Održavanje dobre ravnoteže između „dobrih“ i „loših“ bakterija u crevima je važno za opšte zdravlje. Bakterijska neravnoteža može dovesti do nedostataka hranljivih materija čak i ako jedemo uravnoteženu ishranu i dodamo vitamine i druge hranljive materije. Istraživanja pokazuju da suplementacija probioticima podržava zdravu imunološku funkciju, regulaciju upale, pravilno zdravlje mozga i kontrolu težine.

 

 

Magnezijum

 

Magnezijum je neophodan za više od 600 enzimskih reakcija u telu. Pojedinci koji su u najvećem riziku od nedostatka magnezijuma uključuju one čije je ishrana bogata prerađenom hranom, imaju abnormalnosti šećera u krvi ili dijabetes, piju velike količine alkohola, uzimaju diuretike ili inhibitore protonske pumpe, imaju gastrointestinalna oboljenja, dugotrajno uzimaju antibiotike, ili pate od nedostatka vitamina D. Nizak nivo magnezijuma može dovesti do problema sa metabolizmom vitamina D, slabljenja kostiju, nepravilnosti otkucaja srca i nepravilnog krvnog pritiska, problema sa šećerom u krvi, razdražljivosti i anksioznosti, grčeva i trzaja mišića i umora.

 

 

Multivitamin je najvažniji suplement za dobro zdravlje

 

Studija iz 2013. godine pokazala je da je samo 13,1% stanovništva u SAD-u ima dovoljan unos voća, a samo 8,9% dovoljno povrća. Druga studija su pokazale da proizvodi koje jedemo danas sadrže niže nivoe esencijalnih vitamina i minerala od proizvoda koje smo konzumirali pre nekoliko decenija, verovatno zbog iscrpljivanja zemljišta. Drugi izveštaj procenjuje da 90 miliona ljudi ima manjak vitamina D, 30 miliona vitamina B12, 18 miliona vitamina B6 i 16 miliona vitamina C. Studija odraslih starijih od 50 godina pokazala je da je manje od 50% njih imalo adekvatne nivoi vitamina E, folne kiseline i magnezijuma samo iz ishrane. Podrška ishrani visokokvalitetnim multivitaminima pomaže da osiguramo da telu dajemo ono što je potrebno za optimalno funkcionisanje.

 

 

B vitamini

 

Postoji osam vitamina B, koji čine kompleks vitamina B, sa različitim RDA.

 

Mnoge žitarice, brašno, hleb i testenine rutinski se obogaćuju vitaminima B kako bi se smanjio rizik od nedostatka. Vitamini B se nalaze u lisnatom zelenom povrću, životinjskim proteinima i celim žitaricama.

 

Prednosti vitamina B:

 

  • Održava normalnu funkciju mozga i pamćenje.
  • Potreban za normalan metabolizam ugljenih hidrata, proteina i masti.
  • Poboljšava holesterol snižavanjem LDL (lošeg holesterola) i povećanjem HDL (dobrog holesterola).
  • Smanjuje rizik od srčanih oboljenja.
  • Smanjuje rizik od moždanog udara.
  • Neophodan za normalnu proizvodnju krvnih zrnaca i funkciju nervnog sistema.

 

Suplement kolagena

 

Kolagen je prirodna supstanca prisutna u mnogim delovima našeg tela. Njegove prednosti su poznate hiljadama godina. Odgovoran je za koheziju ćelija između njih, ali i za pravilno funkcionisanje zglobova, elastičnost kože, njenu regeneraciju ali i za zdravlje kostiju i hrskavice. Iako je neophodan za telo, sa godinama proizvodi sve manje i tako pokazuje prve znake starenja. Veoma je važno ovaj deficit nadoknaditi zamenama.

 

Faktori kao što su kafa, duvan, zagađenje ili intenzivno bavljenje sportom mogu značajno povećati ovaj deficit u telu. Zbog toga je neophodno uneti ovaj protein u telo, kako bi se pojačalo delovanje prirodnog kolagena u bilo kom uzrastu.

 

Prisutan u mnogim strukturama tela: mišićima, kostima, hrskavicama, tetivama, ligamentima, koži i vezivnom tkivu, igra ključnu ulogu u elastičnosti i regeneraciji kože. Predstavlja 35% proteina u telu. Jasno je da je ovaj protein neophodan.

 

 

Svakodnevno korišćenje suplementacije može imati značajan uticaj na zdravlje. Međutim, ključno je napomenuti da suplementacija ne sme zameniti uravnoteženu ishranu. Najbolji rezultati postižu se kada se suplementi koriste kao dodatak većem kontekstu zdrave ishrane i načina života. Pravilna ishrana bogata voćem, povrćem, proteinima i zdravim mastima ostaje osnova zdravog života.

Probudite svoje zdrave navike