fbpx

Kolagen kao glavni sastojak krema i seruma

Kolagen nije zadužen isključivo i samo za unutrašnju detoksikaciju organizma. On je poslednjih godina glavni saveznik u borbi protiv suve kože, pa ga proizvođači raznih brendova sve češće mešaju sa kremama i serumima za svakodnevnu upotrebu. Neretko se kolagen nalazi i u losionima za telo koji se nanose nakon tuširanja.

 

Ovi proizvodi se često promovišu kao sredstva za poboljšanje zdravlja i izgleda kože. Pod tim se najčešće podrazumeva smanjenje bora, povećanje elastičnosti i hidratacija. 

 

Temelj zdrave kože

 

Zdrava koža zahteva svakodnevnu negu i dugoročnu pažnju. Najbitniji deo rutine jeste svakodnevno čišćenje kože, bez obzira da li se na njoj nalazi šminka, krema, serum ili jednostavno ništa od navedenog. 

 

Prljavština iz vazduha se svakako taloži duboko u porama i prodire u dublje slojeve dermisa, zbog čega je odabir adekvatnog sredstva za umivanje od ključnog značaja. On je ponekada glavni krivac za novonastale osipe, suvoću ili dodatnu umašćenost.

 

Pored standardnih saveta o dovoljnoj količini sna, hidrataciji i unosu zdrave hrane, veoma važno jeste koristiti kreme sa SPF faktorom svakoga dana i bez obzira na vremensku prognozu. Kombinacijom navedenih preporuka moguće je održati kožu zdravom ili povratiti izgubljenu čvrstinu i sjaj.

 

Takođe, kreme i serumi koji sadrže kolagen mogu biti od pomoći. Ovde je veoma važno odabrati one proizvode koji su namenjeni određenom tipu kože. Masna koža ne zahteva istu negu kao suva, a isto tako mešovita se ne tretira podjednako kao osetljiva.

 

Kolagen u kremama – prednosti i nedostaci

 

Kreme koje sadrže kolagen se uglavnom nanose na čistu i osušenu kožu. Obično su glavne regije za mazanje lice, vrat i dekolte. Kao i kod krema sa ostalim sastojcima, tako je i ovde potrebno izvršiti proveru.

 

Najlakši način da testirate učinkovitost ovakvih krema jeste nanošenje 7 dana i praćenje stanja kože. Bilo bi dobro ispratiti promene na koži u različitim okolnostima, odnosno na određenim temperaturama i uz fizičku aktivnost.

 

Tako se može proveriti kvalitet kreme i koncentracija kolagena koja postoji u njoj. Ukoliko krema zaista sadrži adekvatan i prečišćenim kolagen, stanje kože će ostati nepromenjeno u svim situacijama.

 

Da li kolagen utiče na postojanost šminke?

 

Ukoliko se umesto prajmera nanese kvalitetan serum ili krema bogata kolagenom, moguće je održati postojanost. Ipak, u većoj meri održivost šminke na licu zavisi od niza faktora kao što su sam kvalitet šminke, tehnika nanošenja, upotreba fiksatora i slično.

 

Serum sa kolagenom – prednosti i nedostaci

 

Serumi koji sadrže kolagen mogu održati vlažnost i učiniti kožu elastičnom. Međutim, s’obirom da je serum sam po sebi brzo upijajući proizvod, može učiniti da koža u kratom vremenu ponovo postane suva, pogotovo ako je upila sve kvalitene sastojka iz seruma.

 

Takođe, kvalitetni serumi su obično jako skupi i samo redovnom primenom je moguće očekivati rezultate. To bi značilo da je nekoliko meseci optimalan period za pojavu prvih benefita. 

 

Borba protiv slobodnih radikala

 

Slobodni radikali predstavljaju nestabilne molekuje koji oštećuju tkiva i ćelije organizma. Oslobađanje tela od slobodnih radikala je izuzetno važno za prevenciju zdravlja i doprinosi bržem ozdravljenju. Ovo se naročito odnosi na kardiovaskularne i neurodegenerativne bolesti, dijabetes i karcinom.

 

Iako naše telo ima prirodne mehanizme za neutralizaciju slobodnih radikala, često dolazi do nesposobnosti organizma da se samostalno odbrani. Iz tog razloga, važno je delovati preventvno i unositi svakodnevno antioksidante iz hrane. Odličan primer jesu bobičaste i koštunjičave vrste voća. Takođe, redovnom vežbom i izbegavanjem brze hrane, alkohola i cigareta moguće je sprečiti protok slobodnih radikala u telu. 

 

Značajno je uvrstiti kvalitetne suplemente u svakodnevnu rutinu i na taj način pospešiti proizvodnju sastojka kakav je kolagen i upravo on deluje antiiflamatorno. Podjednako važno jeste izbegavanje štetne radijacije, bez obzira da li je reč o sunčevom zračenju ili drugim hemijskim procesima.

 

Saveti za odabir pravog proizvoda koji u svom sastavu ima kolagen

 

Pre korištenja seruma ili kreme sa kolagenom, kao i bilo kojeg kozmetičkog proizvoda, preporučuje se savetovanje sa dermatologom. Ovo pogotovo važi za ljude sa osetljivom kožom ili specifičnim kožnim problemima i promenama. U zavisnosti od potrebe i tipa kože, stručnjaci najlakše mogu odrediti adekvatnu kremu, serum ili losion.

 

Kombinovanje elemenata za održavanje zdravlja kože je najpravnilniji proces ka negovanoj kožnoj barijeri. Prevashodno je potrebno napraviti eliminaciju svega što šteti koži na dnevnom nivou. To su najčešće alkohol, brza hrana, premalo tečnosti ili gazirana, slatka pića, nedovoljno sna i nedostatak fizičke aktivnosti.

 

Uz ove promene, važno je redovno čistiti lice i nanositi kvalitetne proizvode koji doprinose hidrataciji i svežini. Pre nanošenja svakog proizvoda, korišćenje kreme sa zaštitnim faktorom je obavezno i veoma važno jeste na kraju dana ukloniti sa lica ovu vrstu zaštite. 

 

Možda i najvažnija stvar jeste nega kože u odnosu na sam tip kože. Takve rutine se mogu razlikovati u odnosu na to da li je koža masna, suva, osetljiva ili mešovita. Kako savršena koža ne postoji, veoma bitno jeste postavljanje jasnog cilja. To znači da svaka koža može biti zdrava uz male doprinose i obično su oni dugotrajni i zahtevaju svakodnevnu pažnju.

Probudite svoje zdrave navike