fbpx

Kolagen i održavanje zdravlja zglobova kod starijih osoba

Iako je kolagen najzastupljeniji protein u ljudskom telu, njegova količina se vremenom smanjuje. Ovo je prirodna pojava i dešava se postepeno, najuočljivija je onda kada nastanu bolovi u zglobovima.

 

Zbog ubrzanog načina života i ishrane koja se umnogome razlikuje u odnosu na prethodne decenije, bol u zglobovima ne povezuje se samo sa starijim ljudima, već i omladinom. On nastaje onda kada telo prestane da proizvodi dovoljnu količinu kolagena. Kako je nemoguće nadomestiti ga u preporučenoj dnevnoj dozi (10 grama) konzumiranjem namirnica koje obiluju ovim proteinom, suplementacija je neizbežan potez.  

 

Kolagen u zglobovima 

 

Kada proteini iz kolagena krenu da napuštaju telo, zglobovi postaju veoma bolni i osetljivi. Nije retko da onda izgube čvrstinu, što dalje dovodi do pucanja ili preloma.

 

Iz tog razloga, kolagen je popularno nazvan “lepkom” koji veže aminokiseline značajne za regeneraciju ćelija u ljudskom organizmu. Tako je i redovnom primenom moguće brže zarastanje preloma i/ili oštećenja zglobova nastalih usled pada ili već pogoršanog stanja.

 

Autoimunske bolesti koje utiču na stanje zglobova 

 

Autoimunske bolesti je nekada veoma teško uočiti na vreme. Ukoliko se simptomi pojave blagovremeno, obično su to umor, nesanica, malaksalost i slično. Kada bol i ukočenost pređu na zglobove, autoimunsko oboljenje je već zahvatilo preko 50% organizma. Ovo je svakako prvi znak da treba posetiti lekara. 

 

Najčešća stanja bolesti jesu polimiozitis, dermatomiozitis, reumatoidni artritis i sistemski eritematozni lupus kod koga su posebno izražena autoantitela. Ova grupa antitela je usmerena na tkiva u celom telu i najčešće pogađa zglobove.

 

Svi simptomi su od izuzetnog značaja za uspostavljanje dijagnoze konkretne autoimunske bolesti. Rentgentskim snimkom zglobova je moguće otkriti u kojoj fazi je bolest i koliko je uznapredovala. 

 

Pored toga, ultrazvučni pregled, kompjuterizovana tomografija (poznatija kao CT) i magnetna rezonansa (MRI) jesu metode koje pomažu u otkrivanju stanja organizma. U slučajevima kada zglobovi postanu osetljivi na dodir, radi se biopsija nakon koje se stručno tumače dobijeni rezultati i pripisuje se dalje lečenje.

 

Kolagen kao prirodni antiiflamatorni agens

 

Za kolagen se kaže da je potpuno prirodan antiiflamatorni agens. Ovo u prevodu znači da je potpuno zaslužan za svaku uspešnu regeneraciju zgloba, njegovu čvrstinu, ali i ćelijsku obnovu tkiva koji ga okružuju. Lekovi antiiflamatorne prirode koriste se upravo kod hroničnih bolesti.

 

Poboljšanje gustine kostiju i prevencija padova

 

Redovnom upotrebom kolagena u roku od 3 meseca zasigurno je moguće ostvariti rezultate koji su primetni na analizama. Mnoge lekarske komisije savetuju da se tokom ovih meseci unos rafinisanih šećera i alkohola svede na minimum ili još bolje – potpuno izbaci iz upotrebe! Takve veštačke materije ometaju apsorbciju kolagena i on samim tim sporije stiže do kostiju, hrskavica i zglobova.

 

Rentgentski snimci mogu pokazati ogromne promene kada je u pitanju gustina kostiju ili zarastanje preloma. Postoje razni primeri koji govore o značaju koji kolagen ostvaruje na svakog pojedinca. Tako nije čudno što desetogodišnjem detetu slomljeni zglob zaraste za 80-90% brže u odnosu na starije osobe koje su doživele isti intenzitet povrede.

 

Kombinacija kolagena i fizičke aktivnosti za zdrave zglobove

 

Kolagen + fizička aktivnost = Možda i najbolji recept za sreću, lepotu i zdravlje. 

 

Shodno starosnoj dobi, fizička aktivnost nije ista za svakoga. Svega pola sata dnevne šetnje može da napravi velike promene ukoliko je osoba starija od 50 godina, a tokom života nije bila/bio preterano aktivna/aktivan.

 

Zglobovi, hrskavice i kosti vole pokretanje. Svako “zagrevanje” pred ozbiljne treninge ili utakmice nije slučajno. Takav način razgibavanja povećava šanse za dugotrajne rezultate i prevenciju kada su u pitanju prelomi.

 

Bez obzira da li kolagen konzumirate ujutru ili uveče, njegove aminokiseline ostaće skladištene u organizmu do prve najobičnije aktivnosti (ovo se odnosi i na šetnju iz prostorije u prostoriju). Tada će nastupiti razgradnja koja šalje ovaj protein tamo gde najviše nedostaje. Ukoliko su zglobovi najbolnija tačka – onda prvo stiže do njih.

 

Vrlo je važno kolagen koristiti u istom ili sličnom vremenskom intervalu svakoga dana. Ovo je začajno ljudskom telu jer na taj način uči da ga koristi i kombinuje sa preostalom zalihom u organizmu, bez obzira da li je u pitanju minimalna količina, što i jeste slučaj kod starijih osoba. 

 

Kako pravilno dodati kolagen u ishranu?

 

Nakon 21. godine kolagen u telu počinnje da opada, tako da tada treba započeti razmišljanje o suplementaciji. Veoma je važno da se odabere pouzdan dijetski suplement koji ne sadrži štetne dodatke.

 

Ovo ne isključuje potrebe organizma za hranom bogatu kolagenom, ali ni bezbroj kombinacija u kojima se može mešati dodatak ishrani kakav je kolagen. Ukoliko postoji potreba za neutralisanjem ukusa kolagena, savetuje se mešanje u hladno ceđenim sokovima, smutiju ili zdravim kašama koje se obično prave kod kuće. Naravno, može se koristiti i u slanim obrocima.

 

 

Autoimunske bolesti se najčešće otkrivaju kod starijih osoba, zbog čega je nega zglobova poseban i dug put ka ozdravljenju. Veoma često se mogu čuti narodski izrazi koji svedoče da kolagen “podmazuje” zglobove, zbog čega njihova struktura postaje gušća i čvršća. Vekovima nakon ovakvih shvatanja je naučno dokazano da optimalna doza kolagena u ljudskom organizmu utiče na zdravlje kostiju, tkiva, hrskavica, zglobova, ali i kože, kose, noktiju.

 

Nedostatak se u najvećem broju slučajeva odrazi prvo na zglobove uz čije se pokrete javlja bol, trnjenje ili peckanje. Preventiva je uvek najbolji recept, pa je tako i ovde poželjno uvrstiti terapiju kolagenom u svakodnevnu rutinu. 

Probudite svoje zdrave navike