fbpx

Kolagen i detoks

Moć koju ima kolagen, kao deo programa detoksikacije tela delimično potiče od aminokiselina koje čine ovaj izuzetan protein. Jedan od njih, glicin, igra značajnu ulogu u prirodnim procesima detoksikacije vašeg tela. Kolagen takođe podržava detoksikaciju kroz svoju sposobnost da održava zdravlje unutrašnjih organa.

 

Šta znači detoks?

 

Detoks je skraćenica za detoksikaciju, uklanjanje toksina (štetnih supstanci) iz tela. Detoksikacija tela je veliki deo očuvanja zdravlja. Svakog dana organizam je izložen nezdravim, pa čak i opasnim supstancama u vazduhu, vodi i hrani. Čak i kada se povede računa o zdravom načinu života, i dalje ostaju delovi okruženja koji su podložni zagađivanju, poput vode i vazduha. Tela takođe sama proizvode toksine, kao prirodne nusproizvode različitih unutrašnjih hemijskih procesa. Iako su unutrašnji sistemi tela odlični u uklanjanju ovih toksina, ponekad im je potrebna mala pomoć.

 

Brza lekcija iz nauke

 

U svetu unutar tela, aminokiseline igraju izuzetno važnu ulogu u održavanju vitalnih funkcija i podržavanju optimalnog zdravlja. Između mnogobrojnih aminokiselina, posebno se ističu prolin, glicin, glutamin i arginin kao ključni akteri u održavanju nesmetanog rada organizma.

 

Prolin – Mnogo više od građevinskog bloka

 

Prolin, jedna od esencijalnih aminokiselina, ne samo da ima važnu ulogu u izgradnji strukturnih proteina, već i pruža značajnu podršku vitalnim funkcijama tela. Ova dragocena aminokiselina usmerava se na očuvanje integriteta krvnih sudova, unapređenje zdravlja zglobova i doprinos kardiovaskularnom blagostanju. Osim toga, on igra ključnu ulogu u procesima detoksikacije i komunikacije među ćelijama, čime osigurava harmoničan tok životnih funkcija.

 

Glicin – Graditelj zdravlja i vitalnosti

 

Glicin, aminokiselina koja se javlja u značajnim količinama u kolagenu, ima snažan uticaj na različite aspekte zdravlja. Osim što je ključna komponenta građevinskih blokova zdravih ćelija, glicin se izdvaja po sposobnosti izgradnje zdrave DNK strukture. Njegova uloga u stvaranju kreatina, koji podstiče rast mišića i pruža energiju, čini ga dragocenim saveznikom svima koji teže fizičkoj izdržljivosti. Ono što dodatno čini glicin izuzetnim jeste njegova uloga u podršci stvaranju glutationa, moćnog antioksidanta odgovornog za efikasnu detoksikaciju tela putem jetre.

 

Glutamin – Temelj zdravog balansa

 

Glutamin, aminokiselina koja zauzima značajno mesto u organizmu, ima mnoge dobrobiti koje doprinose celokupnom blagostanju. Od poboljšanja digestivnog sistema do jačanja imunološkog odgovora, glutamin se ističe po sposobnosti da poveća energiju i smanji nivo anksioznosti i stresa. On deluje kao unutrašnji oslonac, donoseći smirenost i ravnotežu u život.

 

Arginin – Srce i cirkulacija u fokusu

 

Arginin, aminokiselina koja je ključna za razgradnju azotnog oksida u telu, zauzima važnu ulogu u očuvanju zdravlja srca i cirkulacije. Poboljšanje cirkulacije, snažniji imunološki sistem i pozitivan uticaj na muški libido samo su neki od benefita koje arginin donosi. Njegova uloga doprinosi ravnoteži i zdravlju organizma.

 

 

Neravnoteža aminokiselina može dovesti do upalnih procesa u organizmu. Upotrebom kolagena, koji je bogat širokim spektrom aminokiselina, možete aktivno raditi na balansiranju ovih ključnih elemenata, smanjujući potencijal za upalne reakcije i doprinoseći celokupnom zdravlju.

 

Kolagen = detoks?

 

Telo razlaže kolagen protein u ishrani u vitalne aminokiseline. Ove aminokiseline telo zatim koristi na različite načine, uključujući stvaranje novog kolagena da bi tkiva održalo u dobrom stanju.

 

Kolagen takođe podržava detoksikaciju kroz svoju sposobnost da održava zdravlje unutrašnjih organa. Jedan od najvažnijih organa u smislu detoksikacije je jetra. Snabdevajući telo onim što mu je potrebno za zdrava tkiva, kolagen promoviše zdravlje jetre.

 

Koliko dugo traje detoksikacija kolagenom?

 

Ne postoje zvanične smernice o tome koliko dugo treba uzimati kolagen. Generalno, za poboljšanje zdravlja kože i kose, 10 grama kolagenskih peptida može se uzimati oralno tokom 8-12 nedelja dnevno. Preporuka Svetske zdravstvene organizacije je da se nakon tog perioda, pravi mesec dana pauze.

 

Kolagen se generalno smatra sigurnim dodatkom svakodnevnom životu. U stvari, većina studija koje su otkrile korist od suplementacije kolagenom posmatrale su dosledan dnevni unos.

 

Koje su uobičajene vrste suplemenata kolagena?

 

Najčešći tipovi suplemenata kolagena uključuju:

 

  • Hidrolizovani kolagen – Dobija se od goveda, morskih plodova, svinja i drugih izvora. Ovo je najčešći oblik dodatka kolagenu jer ga telo može brzo apsorbovati. Hidrolizovani kolagen je dostupan u obliku kapsula ili praha, a studija je pokazala da uzimanje 2,5-15 grama svakog dana može biti efikasno za zdravlje kože, kostiju i kose.
  • Nedenaturisani kolagen – dobijen iz pileće hrskavice. Neke studije su pokazale da uzimanje 10-40 miligrama nedenaturisanog kolagena dnevno može značajno poboljšati zdravlje zglobova.
  • Želatin – Dobija se iz životinjskih izvora i uglavnom se koristi za kuvanje kao sastojak želatinoznih deserta. Želatin se može mešati u soseve, supe, smutije i drugu hranu za povećanje proteina kolagena.

Moćan dodatak koji može preporoditi telo

 

Crux kolagen je odličan izvor čistog kolagena. To je pažljivo formulisana mešavina praha kolagenskih peptida kompanije, zajedno sa drugim moćnim sastojcima za detoksikaciju, kao što su antioksidanti, proteini i aminokiseline podržava funkciju čitavog organizma. Crux kolagen u prahu je bez aditiva, glutena, šećera i laktoze. Sadrži dva tipa kolagena, 1 i 3, a to znači da ga telo lakše apsorbuje, pružajući dodatne prednosti. Može se dodati u hranu i piće bez promene ukusa ili konzistencije. Može se pomešati sa jutarnjom ovsenom kašom, dodati u ukusne supe i variva, ili umešati u omiljeni detoks smoothie. Dodaci ishrani najbolje deluju kao deo zdravog načina života.

 

Probudite svoje zdrave navike