fbpx

Kako sprečiti opadanje kose?

Kosa je kroz istoriju imala različitu simboliku. Žene su njome označavale tugu za izgubljenim partnerima, ratnici se dičili njenom dužinom i označavali broj bitaka iz kojih su izlazili kao neporaženi. I dan danas, kosa je ostala estetski simbol kom se posvećuje mnogo pažnje. U proseku, ljudi izgube 100 dlaka dnevno, što iznosi oko 36.500 dlaka na godišnjem nivou.

 

 

Zašto kosa opada?

 

Uzroci za opadanje kose mogu biti različiti, od medicinskih stanja, preko naslednog faktora, sve do načina života. Važno je naglasiti da kosa prirodno opada u ciklusima što je potpuno uobičajeno i to je neophodno razlikovati od različitih stanja zbog kojih kosa preterano opada.

 

Da bi se zaključilo da li kosa opada pojačano potrebno je uzeti u obzir da postoje 3 faze rasta kose kroz koje dlaka prolazi kroz tokom svog životnog ciklusa:

 

  • Anagena faza – aktivna faza rasta kose, kada dlaka raste iz folikula dlake. Tokom nje, kosa raste oko 1 centimetar svakog meseca i ta faza obično traje između 2 i 6 godina, mada može trajati i duže kod nekih ljudi. Dužina anagene faze zavisi od genetike, starosti i zdravlja osobe. Većina dlaka na glavi (oko 85% do 90%) se uvek nalazi u anagenoj fazi.

 

  • Katagena faza – kratka tranziciona faza koja traje u proseku oko 2 do 3 nedelje. U ovoj fazi, rast dlake prestaje, a folikul dlake se skuplja i odvaja od dermalnog papile, strukture koja snabdeva folikul hranljivim materijama. Oko 1% do 3% dlaka na glavi se uvek nalazi u ovoj fazi.

 

  • Telogena faza – faza mirovanja je poslednja faza u ciklusu rasta kose i traje oko 3 do 4 meseca. Tokom ove faze, folikul dlake ostaje u mirovanju, a dlaka koja se odvojila od dermalnog papile postaje „mrtva“ i na kraju ispadne. U proseku, oko 50 do 100 dlaka ispadne svakog dana tokom za vreme trajanja ove faze, ali to je neprimetno ako se uzme u obzir da osoba ima oko 100.000 dlaka na glavi. Nakon što dlaka ispadne, novi ciklus rasta počinje, a folikul dlake prelazi iz telogene faze nazad u anagenu fazu.

 

 

Da li kolagen pomaže kod gubitka kose?

 

Gubitak kose je veoma čest problem, ali iza toga može biti mnogo razloga. Jedan značajan uzrok gubitka kose je nedostatak kolagena koji proizvodi telo. Kada dođe do pada kolagena, kosa počinje da gubi gipkost i debljinu, uključujući i zdravlje vlasišta.

 

Kolagen dolazi u pomoć obezbeđujući neophodne hranljive materije, snagu i vlagu potrebne za održavanje zdrave kose. Pošto su kolagenski peptidi lakši za varenje, rezultati uzimanja suplemenata kolagena se pojavljuju bržo. Kolagen takođe poboljšava cirkulaciju krvi i na taj način šalje dovoljno hranljivih materija u folikul dlake i smanjuje gubitak kose.

 

 

Kolagen obezbeđuje aminokiseline 

 

Kosa se prvenstveno sastoji od proteina keratina.

 

Telo koristi nekoliko aminokiselina za izgradnju keratina – od kojih se neke mogu naći u kolagenu. Kada se unosi suplement kolagena i drugi proteini, telo njih razlaže na aminokiseline koje se zatim koristi za izgradnju novih proteina i jedinjenja.

 

Postoji 11 neesencijalnih aminokiselina koje telo može da proizvede i 9 esencijalnih aminokiselina koje moraju da se unesu ishranom. Kolagen se prvenstveno sastoji od 3 neesencijalne aminokiseline: prolina, glicina i hidroksiprolina. Prolin je takođe glavna komponenta keratina. Zbog toga bi konzumiranje kolagena bogatog prolinom trebalo da obezbedi gradivne blokove koji su mu potrebni za stvaranje kose.

 

 

Kolagen pomaže u borbi protiv oštećenja folikula dlake

 

Kolagen može delovati kao antioksidant i boriti se protiv oštećenja izazvanih slobodnim radikalima. Slobodni radikali su jedinjenja koja se razvijaju u vašem telu kao rezultat stresa, zagađivača vazduha, pušenja, lošeg izbora ishrane, alkohola i drugih uticaja okoline. Previše slobodnih radikala može oštetiti vaše ćelije, proteine i DNK.

 

Istraživanja pokazuju da slobodni radikali mogu oštetiti i folikule dlake. Pošto se odbrana tela od slobodnih radikala smanjuje sa starenjem, starije osobe su posebno podložne oštećenju kose. Da bi borba protiv slobodnih radikala bila uspešna, a kosa zdrava, telu su potrebni antioksidanti.

 

 

Kolagen može sprečiti proređivanje kose 

 

Kolagen čini 70% dermisa, srednjeg sloja vaše kože koji sadrži koren svake pojedinačne dlake Posebno, kolagen doprinosi elastičnosti i snazi dermisa. Sa godinama, telo postaje manje efikasno u proizvodnji kolagena i obnavljanju ćelija u dermisu. Ovo može biti jedan od razloga zašto kosa vremenom postaje tanja. Stoga, snabdevanje tela kolagenom može pomoći u održavanju zdravog dermisa i sprečavanju stanjivanja kose.

 

Jedna osmonedeljna studija na 69 žena starosti od 35 do 55 godina otkrila je da svakodnevno uzimanje suplemenata kolagena značajno poboljšava elastičnost kože u poređenju sa placebom.

 

 

Kolagen odlaže pojavu sedih

 

Zbog svojih antioksidativnih svojstava, kolagen može biti u stanju da se bori protiv oštećenja ćelija i usporavavanje procesa sedenja. Proseda kosa u velikoj meri je pod uticajem genetike, ali oštećenje slobodnih radikala ćelija koje proizvode boju kose takođe može igrati značajnu ulogu u tome.

 

Kako godine prolaze, ćelije koje proizvode pigment melanina, koji kosi daje boju, prirodno počinju da odumiru. Međutim, slobodni radikali koji su rezultat loše ishrane, stresa i zagađivača životne sredine mogu oštetiti i ćelije koje stvaraju melanin. Bez dovoljno antioksidanata za borbu protiv oštećenja slobodnih radikala, kosa može početi da sedi. Jedna studija otkrila je da je antioksidativna aktivnost folikula sive kose mnogo niža od one folikula dlake koji još uvek sadrže pigment.

 

 

 

Gubitak kose može biti izazovan i frustrirajući problem, ali uz odgovarajuće korake i negu, mogu se preduzeti mere za borbu protiv njega. Važno je razumeti da nema univerzalnog rešenja za sve, jer uzroci opadanja kose variraju od osobe do osobe. Konsultacija sa dermatologom takođe može biti od suštinskog značaja kako bi se utvrdili specifični uzroci i prilagodili tretmani prema potrebama individue.

Probudite svoje zdrave navike