fbpx

Celulit VS kolagen

Hmm, šta radimo kada bore prestaju da budu jedna od (naj)neprijatnijih neravnina na koži?

 

Ok, pomislimo na celulit i ona dosadna, kliše poređenja sa korom pomorandže, i sada kao na televizijskim shop-ovima sledi onaj deo odgovora:

 

“Iiiiii…To nije sve!”

Dakle, verovatno većina žena spas traži u “obećavajućim” kremama, veštim rukama koje valjaju oklagijom preko butina itd…I da se razumemo – ovo jesu dobre opcije, ali svaki iskreni farmaceut, kozmetičar ili fizioterapeut reći će Vam da rezultati nisu trajni!

 

E sada, poznato je da se oralna higijena odavno već ne odnosi isključivo na pravilno pranje i negu zuba. Ovde je već jasno da treba voditi računa šta jedemo, koliko tečnosti pijemo, da li je suplementacija koju koristimo proverena…

 

Iako smo već precizno i školski objasnili šta je kolagen, vreme je da ukažemo i na to koliko je redovna upotreba delotvorna i na koji način ovaj protein “radi za vas”.

 

Eksperti za marketing i spin-doktori verovatno bi ispod naslova ostavili poslednjih par reči iz prethodnog pasusa i time zaokružili temu. Ipak, ovaj meč zahteva i malo objašnjenje.

 

Istina je da je razvoj celulita u velikoj meri povezan sa genetikom i hormonima. Ipak, jedan od glavnih faktora jeste i način ishrane. Sve češća konzumacija brze hrane i gaziranih sokova dovodi do lakšeg uočavanja ovih neravnina.

 

Koji stepen celulita je Vaš?

 

Sve to je uslovilo i razlikovanje stepena celulita:

 

  1. Stepen – Nevidljiv ili “blago tebi” 😀
  2. Stepen – Celulit je vidljiv samo uz pritisak, dakle, koža je glatka
  3. Stepen – Može se uočiti dok stojite ili sedite
  4. Stepen – Izbočine zauzimaju velike površine i kritična mesta (butine, zadnjicu, kukove)

 

Postoji li rešenje za celulit?

 

Hrana koja je bogata kolagenom u većoj meri podržava snagu mišića, pa se samim tim telo lakše navikava na vežbanje ili bilo kakav vid aktivnosti.

 

To je samo jedan od benefita goveđeg kolagena i gotovo na svakom inostranom proizvodu sa njegovim dodatkom možete videti da “puni i hidrira kožu”. Paaa, nešto nalik hijaluronskoj kiselini. 

 

Nema ovde prevelike filozofije, formula je jednostavna:

kolagen = elastična koža. Kada naše telo počne manje da ga proizvodi, naravno da “zavladaju” brdašca i doline.

 

Bioaktivni peptidi iz kolagena sami će pokrenuti proces regeneracije kože, a Vaše je samo da Opijate Organizam Vodom! Heeej, evo je nova ceduljica na najdražim vratima (frižidera, naravno): OOV! Možda i hashtag #oov.

I ko će pomisliti da je opijanje organizma vodom u pitanju…

 

Kolagen ili “lepak” deluje na tri sloja kože; epidermis, dermis i potkožna tkiva. Ukoliko Njegovo Veličanstvo prepozna celulit kao najproblematičniji, on će ga i zagladiti. U suprotnom, prednost će imati kosti i hrskavice, pa je redovna primena u ovom slučaju recept za uspeh.

 

Dobro, sada već vidimo značaj onih dosadnih časova iz biologije. Ipak, jedno je sigurno: 1:0 za kolagen.