fbpx

Kako kolagen doprinosi jačanju imunog sistema?

Kolagen ima mnogobrojne funkcije kojima ne samo da povezuje ćelije, već i utiče na njihovu komletnu obnovu, zarastanje i podmlađivanje. Samim tim se kolagen smatra osnovnim proizvođačem imunoloških ćelija, pa nije čudno što se mnogo brže prebole virusi i grip sa 14, u odnosu na 27 i više godina.

 

Kako kolagen utiče na imunitet?

 

Kolagen je protein koji se najčešće povezuje sa zdravljem kože, tkiva, noktiju, kose i zglobova. Na taj način on doprinosi celokupnom imunom sistemu ljudskog organizma čineći ga otpornim i jačim.

 

Jačanje imuniteta nije lak, a ni kratak proces. Ponekad se čini da je zarad regeneracije imunološkog sistema neophodno izmeniti navike iz korena, od načina ishrane, preko fizičke aktivnosti pa sve do mentalnog zdravlja. 

 

Peptidi kolagena, zahvaljujući svojoj sposobnosti da vezuju dobre ćelije u ljudskom telu, omogućuju obolelim organima brzo izlečenje, što je ključan princip jakog imuniteta. Prastara medicina je preporučivala otkuvavanje goveđih kostiju punih 12 časova, nakon čega bi domaćice od proključale vode napravile supu koja je bogata kolagenom. Takva supa se smatrala lekom i bila je glavni saveznik u borbi protiv pada imuniteta. 

 

Kolagen i proizvodnja imunoloških ćelija

 

Kolagen doprinosi proizvodnji imunoloških ćelija tako što povećava apsorpciju hranjivih materija u organizmu. To znači da on direktno podržava zdravlje probavnog sistema koji ima ključnu ulogu u skladištenju vitamina, proteina, minerala i vlakana značajnih za rad i cirkulaciju imunoloških ćelija.

Na taj način kolagen pomaže i održavanju zdravlja creva što je još jedna bitna funkcija pomoću koje utiče na proizvodnju i brži transport imunoloških ćelija.

 

Antiinflamatorni efekti kolagena

 

Kolagen poseduje nekoliko antiinflamatornih efekata koji pomažu kada su smanjenja upalnih procesa u pitanju. Najvažnije od svega jeste antioksidativno svojstvo. Ono omogućuje komponentama kolagena da neutralizuju slobodne radikale. 

Slobodni radikali su upravo uzročnici osidativnog stresa koji pospešuje upalne procese u ljudskom organizmu.

 

S obzirom da su upalni procesi veoma često povezani sa bolovima u zglobovima, antiinflamatorno dejstvo kolagena direktno utiče na rad i funkciju vezivnih tkiva. Kada se ćelije tkiva obnove, hrskavice postaju pokretljive i bolovi u zglobovima umanjeni ili iskorenjeni. To zavisi od upornosti i cilja, pa je optimalna preporuka koristiti suplement 3 meseca, svakodnevno.

 

Kolagen i autoimune bolesti

 

Uticaj kolagena na autoimmune bolesti zavisi od samog nivoa specifičnosti i intenziteta bolesti, kao i od individualnih faktora. Autoimuna oboljenja predstavljaju stanja u kojima imunološke ćelije napadaju sopstvena tkiva i ostale, zdrave ćelije organizma.

 

Kako peptidi kolagena pomažu tkivima da očuvaju funkcionalnost, najčešće autoimune bolesti kao što su artritis i sistemski eritemski lupus imaju veoma male šanse da zahvate ćelije vezivnog tkiva. Ukoliko takve vrste oboljenja već pospeše uplnim procesima, korišćenje kolagena će smanjiti simptome, čak i upalu – ukoliko nije uznapredovala.

 

Neke autoimune bolesti, kao što su celijakija i upalne bolesti creva imaju svoje korene u probavnom sistemu. Molekuli kolagena mogu zaceliti isprekidane crevne zidove i sluznice, što može biti korisno za osobe sa ovim vrstama autoimunih bolesti.

 

Uvođenje kolagena u ishranu

 

Kolagen je važan protein koji bi trebao da se nađe u svakodnevnom planu ishrane. Ipak, preporučenu dnevnu dozu koja iznosi 10 grama je teško nadomestiti običnom hranom. Iz tog razloga je važno odabrati dijetske dodatke koji su potpuno prirodni, bez glutena, dodatih šećera i pojačivača ukusa.

 

Najoptimalnije rešenje jeste eliminacija šećera i trans masti iz obroka, zatim priprema zdravih izvora proteina kao što su: barena jaja, meso, povrće. Kombinacijom ovakvih namirnica i kolagena moguće je u potpunosti oporaviti tkiva, ćelije, samim tim hrskavice, zglobove, kosti, nokte i kosu.

Konsultacije sa stručnjakom

 

Konsultacije sa stručnjakom su veoma važna stavka i pri samom odabiru suplementa koji nedostaje ljudskom organizmu. Kada se postavi tačna dijagnoza, uz kolagen se neretko pripisuju i određeni lekovi. 

 

Univerzalan tretman svakako nije moguć, pa tako ni lek ili dijetski suplement koji će odgovarati svakom pojedincu. Autoimunim bolestima je neophodno pristupiti sistemski, budući da su one veoma različite i kompleksne. Samim tim, zahtevaju dugoročno lečenje i vrlo često menjanje kompletnog načina života.

 

Zaključak

 

Protein kakav je kolagen ima snažnu moć kada je obnavljanje ćelija vezivnog tkiva u pitanju. Takvim postupkom i redovnom primenom može u potpunosti sprečiti širenje štetnih materija u organizmu. Ove materije su najčešće poznate i kao slobodni radikali.

 

Upravo takve čestice usporavaju i napadaju imunološke ćelije čija je osnovna funkcija odbrana od autoimunih bolesti. Ukoliko je oboljenje već dostiglo određeni stepen, neophodno je posavetovati se sa stručnjakom. Neretko se za pacijente propisuje tromesečno konzumiranje kolagena, u zavisnosti od specifičnih stanja i potreba. Takođe, česta je i kombinacija lekova zajedno sa kolagenom.

 

Veoma je bitno razumeti da je imuni sistem složen i da se njegova funkcija bazira na mnogim faktora. To uključuje ishranu ili izbalansirani unos svega neophodnog za normalno stanje organizma: vitamina, minerala, vlakana, proteina i ugljenih hidrata. Takođe, fizička aktivnost je bitan segment koji u najvećem postotku deluje preventivno na očuvanje imunoloških ćelija. Ponekada za sam razvoj bolesti kriva je i genetska predispozicija, pa je u takvim situacijama najbolja potpuna reorganizacija svakodnevnih rutina.

 

 

Probudite svoje zdrave navike