fbpx

Kada zaista krećemo da gubimo kolagen?

Kolagen, reč koju traži svaka žena kada uđe u treću deceniju života ili sportista kada ima prvu povredu. Takođe, kolagen traže i naše bake i deke, pošto veruju da je kolagen ono što će im pomoći da se igraju sa unucima bez bolova u kolenima i leđima.

 

Zašto nam je kolagen bitan i zašto krećemo da ga tražimo kada vidimo da imamo probleme? Odgovor je vrlo jednostavan, velika većina nije imala problem sa opadanjem kose, pucanjem noktiju, bolovima u kostima, zglobovima i hrskavicama, ili ozbiljnih dermatoloških problema sa svojih 15 -16 godina. I iskreno ko je još imao vremena da razmišlja o tome.

 

Medjutim posle 21 godine kreću i prvi problemi. Jednostavno je, život nam postaje stresniji, neko studira, neko radi, neko je zasnovao porodicu i na to sve još kolagen kreće da vam opada. Kolagen kreće da nam opada posle 21 godine 1 – 2 % na godišnjem nivou, zavisno od toga kakav život vodimo.

 

Sada primećujete da vam kosa opada, da vam lice nije hidrirano, da vam nokti pucaju mnogo češće, imate bolove u leđima, kolenima, zglobovima, čak više ni ne spavate kao ranije, a ni imuni sistem nije baš najbolji. Verovali ili ne sve je ovo povezano sa kolagenom. Ipak je on najveći protein u našem telu i jedan od glavnih sastojaka svih gore navedenih problema.

 

Najveći problem kolagena je što nam nije dat zauvek, i možemo da ga unosimo na dva načina. Prvi je da pijemo suplement kolagena, a drugi je da probamo da ga unesemo preko hrane.
Krenućemo od drugog načina. Postoji hrana koja je bogata kolagenom (bujon od kostiju, morski plodovi, jaja, citrusi, bobičasto voće, organska piletina, tamnozeleno lisnato povrće, orašasti plodovi, semenke, paprika) i sigurno će vam pomoći u nadoknađivanju kolagena, ali morate da znate da je efekat putem hrane veoma mali, čak iako izbacimo : šećere, belo brašno, cigarete i ostale stvari koje umanjuju efekat unetog kolagena putem ishrane.

 

Nadamo se da smo uspeli da vam približimo zašto postoji toliko preparata kolagena na tržištu. Jednostavno najbolji način da se nadoknadi kolagen je putem suplementacije.

 

Krenite na vreme, edukujte se i počnite da pijete kolagen, nemojte da vas starost pita gde vam je bila mladost. 😊