fbpx

Kada zaista krećemo da gubimo kolagen?

Najveća mana koju ima kolagen jeste da, kao protein, nije dat telu da ga koristi zauvek. Proizvodnja kolagena počinje da opada posle 21 godine. U proseku 1-2% na godišnjem nivou, a sve u zavisnosti od toga kakav ko stil života ima. 

 

Zašto je kolagen bitan?

 

Kolagen je građevinski blok proteina kojeg ljudsko telo samostalno proizvodi do početka dvadvesetih godina života. Ali zbog zagađenja, stresa, izlaganja suncu i drugih toksina, kapacitet tela da proizvodi kolagen počinje da se iscrpljuje u tridesetim. Od 40. godine, kolagen dramatično opada, što dovodi do znakova starenja kao što su bore, opuštanje mišića, bolova u zglobovima, lošeg kvaliteta kose, isušivanja kože i gubitka energije.

 

Iako se kolagen može naći u svakodnevnoj ishrani kao što su riba i povrće, nije dovoljno da nadoknadi ono što se gubi. Dovoljno kolagena u telu održava kožu, kosu i nokte zdravim sa visokim nivoom energije i vitalnosti.

 

Koža i kolagen

 

Kolagen čini 75% težine kože i najzastupljeniji je protein u ljudskom telu. Sastoji se od dugih vlakana koja idu paralelno jedno sa drugim. Kolagen igra vitalnu ulogu u obnavljanju ćelija kože i njihovom obnavljanju i održavanju strukture kože. Manja elastičnost kože ukazuje na manju aktivnost kolagena u telu, što može povećati rizik od razvoja opuštene, opuštene kože. 

 

Faktori koji doprinose oštećenju kolagena 

 

Većina faktora svodi se na izbor načina života, dok su drugi faktori spoljnog karaktera.

 

Stres i kortizol

 

Visok nivo stresa može izazvati oslobađanje kortizola – hormona stresa – koji može uticati na kolagen. Ovo je potkrepljeno naučnim istraživanjima. Jedno istraživanje je pokazalo da hronični stres može ubrzati starenje kože i dovesti do razvoja bora.

 

Ishrana sa visokim sadržajem šećera

 

Konzumiranje prevelikih količina šećera može povećati stopu naprednih krajnjih proizvoda glikacije.

 

Izlaganje suncu bez zaštite

 

Ultraljubičasti zraci sunca mogu razbiti kolagen i dovesti do nakupljanja abnormalnih elastičnih vlakana koja na kraju formiraju bore.

 

Konzumiranje alkohola

 

Prekomerna konzumacija alkohola može iscrpiti ključne hranljive materije poput vitamina A, koji može ubrzati gubitak kolagena. To dovodi do stvaranja finih linija i bora oko lica, posebno oko očiju. Još gore je činjenica da alkohol može ‘denaturirati’ kolagen.

 

Pušenje

Pušenje utiče na zdravlje i kratkoročno i dugoročno. Cigareta sadrži toksine koji oštećuju kolagen,što dovodi do prevremenog starenja.

 

Stvari koje možete učiniti za proizvodnju kolagena

 

Postoji nekoliko načina da se poveća proizvodnja kolagena uz pomoć uravnotežene ishrane i suplemenata.

 

Ostanite hidrirani

 

Spoljni sloj epidermisa treba da sadrži vodu, inače će izgubiti elastičnost. Voda igra vitalnu ulogu u održavanju hidratacije organizma. Stručnjaci preporučuju uzimanje najmanje 2 litre vode dnevno. Kafa i čaj se takođe mogu računati u dnevni unos. 

 

Ovo je najvažniji korak koji se može preduzeti u poboljšanju nivoa kolagena.

 

Hijaluronska kiselina

 

Hijaluronska kiselina je važan sastojak za proizvodnju kolagena. Poznato je po zaceljivanju ožiljaka na koži i zarastanju oštećenja. Prirodno se nalazi u celom telu, ali se smanjuje s godinama. Međutim, ako telo nema adekvatne nivoe vitamina C, neće dobiti sve prednosti hijaluronske kiseline. Da bi telo dobilo sve benefite hijaluronske kiseline, u ishranu treba uvesti pasulj, soju i korenasto povrće.

 

Vitamin C

 

Vitamin C je važno jedinjenje potrebno za sintezu i održavanje kolagena. Deluje kao neka vrsta ‘lepka’ koji povezuje duga kolagenska vlakna zajedno. Telo ne proizvodi vitamin C, pa je veoma važno uneti ga ishranom. Namirnice koje su bogate vitaminom C su papaja, brokoli, jagode i lisnato povrće. Takođe možete uzimati vitamin C kao dodatak.

 

Antioksidansi

 

Iako većina antioksidanata ne pomaže direktno u proizvodnji kolagena, oni pomažu prisutnom kolagenu da obavlja svoju funkciju. Određeni antioksidansi su efikasniji od drugih za proizvodnju kolagena, kao što je piknogenol. Više antioksidanata se može uneti u telo uključivanjem zelenog čaja, cimeta, eteričnih ulja i timijana u svoju ishranu.

 

Spavajte više

 

Nedostatak sna može smanjiti imunološki odgovor tela, koji može igrati ključnu ulogu u proizvodnji kolagena. U stvari, ljudi koji spavaju samo 5 sati noću mogu razviti dvostruko više finih bora od onih koji spavaju više od 8 sati.

 

Ograničite unos alkohola i prestanite pušiti

 

Prekomerno konzumiranje alkohola i pušenje cigareta mogu dovesti do dugotrajnih, često i trajnih problema. I jednima i drugima se može upravljati korišćenjem manje štetnih alternativa kao što su bezalkoholna pića. 

 

 

Istraživanja pokazuju da efikasni načini za prirodno podsticanje proizvodnje kolagena i ograničavanje njegovog razgradnje uključuju održavanje zdravog nivoa šećera u krvi, izbegavanje toksina i konzumiranje adekvatnih proteina i vitamina C. A za one od vas koji žele dodatnu podršku, uključivanje peptida kolagena u svakodnevnu rutinu može dodatno poboljšati zdravlje. Imajte na umu da je obično potrebno četiri nedelje da vidite i osetite razliku od kolagenskih peptida! 

Probudite svoje zdrave navike