fbpx

Goveđi vs riblji kolagen

Goveđi i riblji kolagen su dva različita izvora proteina koji se koriste kao suplementi radi poboljšanja zdravlja kože, kostiju, hrskavica, kose, noktiju i drugih vezivnih tkiva u organizmu. Veoma važno jeste ukazati na razlike između ova dva kolagena, odnosno, uvideti sve prednosti i nedostatke koje pružaju.

 

Nakon što se sagleda uporedna analiza ribljeg i goveđeg kolagena, moguće je najpravilnije odabrati pravi, odnosno, adekvatan kolagen. Takav kolagen će najpre otići na mesta gde najviše nedostaje.

 

Riblji kolagen – prednosti i nedostaci

 

Riblji kolagen ima niz potencijalnih prednosti za zdravlje, posebno kada se koristi kao dijetski dodatak ishrani. Deluje na poboljšanje zdravlja kože, odnosno, ova vrsta kolagena je važna komponenta za održavanje njene elastičnosti i hidratacije. 

 

Suplementacija ribljim kolagenom može doprineti smanjenju bora i poboljšanju teksture kože. Pored toga, deluje na jačanje kose i noktiju i čini značajan deo hrskavice u zglobovima. Tako Riblji kolagen može podržati zdravlje zglobova, smanjiti bolove u zglobovima i poboljšati njihovu pokretljivost.

 

Utiče i na bolje zarastanje rana i ova osobina svojstvena je svakoj vrsti kolagena. Konkretno riblji kolagen sadrži tipove I i II kolagena koji pospešuju vitalnost kože i bržu obnovu oštećene barijere.

 

Iako riblji kolagen može podržati zdravlje probavnog sistema, specifični tipovi kolagena u njemu mogu nadražiti creva. U takvim slučajevima se savetuje primena polovine dnevne doze. 

 

Kolagen ribljeg porekla je bitan i za održavanje zdrave strukture kostiju i njihove gustine. Kroz podršku kostima, ova vrsta kolagena može doprineti očuvanju zdravlja kostiju.

 

Goveđi kolagen – prednosti i nedostaci

 

Goveđi kolagen je protein koji čini značajan deo vezivnih tkiva u tijelu, uključujući kožu, kosti, tetive, ligamente i hrskavicu. Redovna upotreba goveđeg kolagena ima mnogo prednosti.

 

Zahvaljujući tipovima kolagena I i III koji se nalaze u ovoj vrsti kolagena, goveđi ima najviše šansi da podrži zdravlje kože. Može pomoći u održavanju hidratacije, elastičnosti i čvrstoće kože.

 

Takođe, ima glavnu ulogu u podršci mišićnoj masi, kostima i mišićnoj funkciji. Ovde je posebno važno kako i na koji način telo stari, jer se smanjenje proizvodnje kolagena može povezati sa gubitkom mišićne mase.

 

Starenje kože ne mora biti samo genetski predisponirano. Sve češće je ubrzano lošom i neadekvatnom ishranom, alkoholom i sunčevim zračenjem. Zato je veoma bitno krenuti sa unosom neophodnih nutritijenata na vreme.

 

Ovo je ujedno i potencijalni nedostatak – ukoliko se istovremeno konzumiraju gazirana i alkoholna pića, kao i velika doza šećera, kolagen neće ispustiti potpuni potencijal kada ga unesete u organizam.

 

Kroz podršku koži, kosi i noktima, goveđi kolagen može pomoći u smanjenju pojave bora i drugih znakova starenja kože. Isto tako deluje na ćelije svih vezivnih tkiva u telu, pa tako održava ravnotežu bakterija u crevima i obnavlja sluznicu probavnog trakta.

 

Goveđi i riblji kolagen – uporedna analiza

 

Iako je goveđi kolagen najispitaniji kolagen na tržišu, obe vrste imaju mnogo prednosti i dobrobiti za ljudski organizam i telo. U ribljem kolagenu se nalaze tipovi I i II kolagena, dok u goveđem postoje tipovi I i III.

 

Ono što je zajedničko za obe vrste jeste podrška kostima, hrskavicama i zglobovima. Specifični molekuli tipa I  deluju na ćelijskom nivou, tako da imaju sposobnost da obnove bolesna i nejaka tkiva.

 

Za razliku od goveđeg kolagena koji se dobija iz kože, kostiju ili hrskavice goveda, riblji kolagen se proizvodi od ljuspi najčešće morskih riba.

 

Ono što je zajedničko i jednom i drugom jeste velika koncentracija glicina i prolina koji pomažu kolagenu da dospe na mesta gde najviše nedostaje.

 

Dok riblji kolagen ne može opstati na visokim temperaturama, goveđi kolagen je imun na tople prostorije i vazduh. Samim tim se može dodati i u mlaku tečnost.

 

Iako se preradom kolagena doprinosi neutralizaciji mirisa, ukus ribljeg kolagena je uvek jači u odnosu na suplemente sa goveđim kolagenom.

 

Kako odabrati pravi kolagen za vaše potrebe?

 

Postoji više pravila kada je izbor pravog kolagena u pitanju. Bitno je odabrati adekvatan izvor kolagena na osnovu opšteg zdravstvenog stanja. 

 

Ako postoje specifični ciljevi, poput poboljšanja zdravlja kože, zglobova ili kose, opredeljuje se za kolagen koji je formuliran za podršku tim potrebama. Takođe, konsultacija sa lekarom je uvek obavezna, pogotovo ako su prisutne zdravstvene tegobe ili ustaljeni problemi.

 

Veoma značajna jeste čistoća suplemenata, odnosno, prirodnost. Većina proizvođača danas naglašava na prednjim stranama deklaracija da određeni proizvodi ne sadrže šećere. Ipak, treba uvek pročitati detaljan sastav i voditi računa da ne postoje baš nikakvi dodaci.

 

Vrstu kolagena možete birati i na osnovu oblika. Odnosno, nekome će više prijati kolagen u kapsulama, u bliku tableta, nekome tečni ili kolagen praškaste strukture. Jedna osobina je zajednička i obavezna svima, a to je preporučena dnevna doza od 10 grama.

 

Zaključak

 

I riblji i goveđi kolagen imaju mnogo benefita koji se vrlo brzo mogu odraziti na celokupno stanje organizma. Kolagen ribljeg porekla u velikoj meri doprinosi podršci opštem zdravlju kostiju, pa je njegovom redovnom primenom moguće uticati na oporavak hroničnih oboljenja i smanjenje bolova.

 

Obe vrste deluju na zarastanja rana. Povećanje unosa kolagena može podržati brže zarastanje i obnovu kože. 

 

Iako riblji kolagen može doprineti boljoj apsorpciji hranljivih materija i podršci opštem zdravlju digestivnog trakta treba biti oprezan u primeni dnevne doze. Ukoliko je telu previše 10 grama i prvi put se susreće sa ovim tipom kolagena može izazvati dijareju i nadutost. Zato je važno pratiti signale i pristupiti im individualno.

 

Individualni odgovor na suplementaciju kolagenom može varirati u odnosu na potrebe pojedinca i rezultati se obično postižu redovnom i dugotrajnom upotrebom. Pre nego se započne sa bilo kojim suplementom, uključujući goveđi i riblji kolagen, preporučuje se konsultacija sa lekarom.

 

Ono što je najvažnije jeste da proizvod bude čist i prirodan, bez glutena, dodataka i genetski modifikovanih materija. Samo na taj način je moguće da kolagen deluje punim potencijalom.

Probudite svoje zdrave navike