fbpx

Goveđi kolagen: Benefiti, oblici, način upotrebe

Goveđi kolagen je jedan od oblika proteina kolagena koji se prirodno nalazi u ljudskom telu. Goveđi kolagen se, kako mu samo ime i govori, nalazi u telima goveda, odnosno krava. Povezan je sa mnogo zdravstvenih prednosti, uključujući olakšanje artritisa, poboljšano zdravlje kože i prevenciju slabljenja kostiju.

 

Šta je kolagen?

 

Kolagen je protein koji se u izobilju može naći u ljudskom telu, ali se takođe se nalazi u brojnim životinjama. Služi kao jedan od glavnih građevinskih blokova u koži, kostima, tetivama, ligamentima, mišićima i krvnim sudovima. Kolagen se prirodno proizvodi u telu, ali starenje organizma značajno utiče na količinu njegove produkcije tokom godina. Takođe, kolagen se može uneti preko hrane i suplemenata.

 

Većina dodataka se dobija iz različitih životinjskih i biljnih izvora, od kojih su najčešće goveda, svinje i morske vrste poput riba, meduza i sunđera. Manje uobičajeni izvori uključuju genetski modifikovani kvasac i bakterije.

 

Značajno je da je ovaj protein takođe široko rasprostranjen kao suplement i aditiv za hranu. Štaviše, postaje sve popularniji u kozmetičkoj industriji kao potencijalni lek za smanjenje efekata starenja kože.

 

Crux kolagen je 100% prirodan goveđi kolagen, koji ne sadrži aditive, šećere, alergene, gluten, laktozu, a pre svega nije GMO proizvod! Sastoji se od dva tipa kolagena – tip 1 i tip 3 – koji su najefikasniji. 

 

Goveđi kolagen – zdravstvene prednosti

 

Goveđi kolagen ima nekoliko potencijalnih prednosti, uključujući poboljšanje zdravlja kože i ublažavanje simptoma osteoporoze i osteoartritisa. 

 

Goveđi kolagen može ublažiti simptome osteoartritisa, uobičajenog tipa artritisa uzrokovanog dezintegracijom zaštitne hrskavice na krajevima kostiju. To može dovesti do bolova i ukočenosti u rukama, kolenima i kukovima, između ostalih delova tela 

 

U jednoj studiji, goveđi kolagen je povećao formiranje kostiju i mineralizaciju, što može pomoći osteoartritisu. Štaviše, u 13-nedeljnoj studiji, koja je sprovedena na 30 ljudi sa osteoartritisom koji pogađa kolena, kolagen se pokazao veoma dobro.

 

Goveđi kolagen može poboljšati simptome starenja kože podizanjem kvaliteta i količine kožnog kolagena. Osmonedeljna studija pokazala je da dodaci goveđeg kolagena nisu poboljšali vlažnost kože, ali su oni značajno poboljšali elastičnost kože, sadržaj kolagena, kolagenskih vlakana i antioksidativnu aktivnost.

 

Kada govorimo o vitalnosti, mišićna masa je od suštinskog značaja. Goveđi kolagen podržava zdrav rast i održavanje mišića. Ovaj protein pomaže u izgradnji čvrstih i snažnih mišića, što je ključno za održavanje aktivnog i energičnog načina života.

 

Goveđi kolagen igra ulogu i u održavanju zdravlja krvnih sudova. Jača zidove krvnih sudova i poboljšava cirkulaciju, što može doprineti opštem zdravlju organizma.

 

Vrste i upotreba dodataka goveđeg kolagena

 

Goveđi kolagen se prvenstveno konzumira kao želatin ili hidrolizovani suplement kolagena. Dok se želatin obično koristi kao aditiv za hranu u desertima, hidrolizovani kolagen se uzima kao pilula ili se meša u različite namirnice i pića.

 

Dakle, dve postoje dve glavne vrste, odnosno oblika goveđeg kolagena, koji se prvenstveno razlikuju po načinu na koji se koriste.

 

Želatin je kuvani kolagen. Obično dolazi u obliku praha i uglavnom se koristi u desertima, jer dodavanjem njega u toplu vodu nastaje želatinasta masa. Ovakav kolagen, može se naći kao sastojak torti, kolača, soseva, želea ili druge hrane koja sadrži ovaj aditiv.

 

S druge strane, hidrolizovani kolagen je kolagen koji je razbijen na manje proteine, koje telo lakše apsorbuje. Veoma je zgodan i lako se može dodati u bilo koju toplu ili hladnu tečnost, kao što je kafa, čaj, sok od pomorandže. Hidrolizovani kolagen se može naći u različitim oblicima, uključujući prah, tablete i kapsule i koristi se kao dodatak ishrani, odnosno suplement. Bezbedan je i lako se uključuje u ishranu. Kolagen u prahu može se lako umešati u smutije, kafu, peciva i druge grickalice, deserte i pića.

 

Kako pravilno uvesti kolagen u svoju rutinu?

 

Inkorporacija goveđeg kolagena u svakodnevnu rutinu može imati značajan uticaj na zdravlje. Ključ uspeha je redovnost. Dodatak goveđeg kolagena treba konzumirati svakodnevno kako bi se postigli optimalni rezultati. Važno je pridržavati se dnevnog preporučenog unosa, jer se na taj način maksimalno iskorišćavaju benefiti kolagena. 

 

Pre nego što se bilo kakav novi suplement uvede u rutinu, neophodna je konsultacija sa zdravstvenim radnikom ili nutricionistom. Oni će pružiti profesionalan savet i pomoći da se donese ispravna odluka.

 

Utvrđeno je da kolagen, bogat ekstracelularni matriksni protein, ima mnogo primena u farmaceutskim, medicinskim, prehrambenim i kozmetičkim proizvodima. Povećano znanje o izvorima kolagena, tehnikama ekstrakcije, strukturi i svojstvima u poslednjim decenijama pomoglo je u razvoju više proizvoda zasnovanih na kolagenu. Proizvodi od kolagena igraju važnu ulogu u poboljšanju zdravlja ljudskog tela, posebno kod starijih ljudi.

 

 

Probudite svoje zdrave navike