fbpx

Draga saveta, OPADA MI KOSA

Većini ljudi opada u proseku do 100 dlaka dnevno. Daa, znamo, zvuči mnogoooo kada pomislimo na godišnju računicu, ali ne smemo zaboraviti da se kosa i obnavlja na taj način.

 

Problem nastaje onda kada uočimo da se teme istaklo, struktura dlake oštetila i kosa znatno proredila. Ovo su one faze kada smo posebno razdražljivi u komunikaciji sa ljudima koji, ama baš sve, povezuju sa godišnjim dobima.

 

…„Hoće to tako na jesen/zimu“ i ja koja nemam snage da objašnjavam. 

 

Stručnjaci kažu da opadanje kose nema veze sa datumima, promenom klime i temperaturama, već sa načinom života i stresom.

 

 

Šta sve stane u „način života“ ?

 

Rutine, rutine, rutine. Ili navike. Kako god želite. Mogli bismo do sutra da pričamo o tome. Sećate se ceduljice na frižideru #OOV? E pa baš to. Za nove čitaoce, OOV je skraćenica za opijanje organizma vodom. 

 

Međutim, nije poenta zaliti vodom 200g čokolade ili pomfrit iz Meka. Znamo svi koliko je šećer štetan za kosu. Vodu treba piti uravnoteženo i uz zdrave obroke.

 

Ono sam što jedem?

 

Apsolutno. Pola karfiol – pola čovek (subjektivan osećaj kada pojedem karfiol posle bezbroj čipseva, pizze i ostale brze hrane)… 

 

I zaista sa redovnim unosom zdravih namirnica primetićete bolju energiju, koncentraciju, lepši ten, a onda će polako benefite takve ishrane osetiti i kosa.

 

Zdravo se hranim ali i dalje opada?

 

Verovatno je stresan period uticao na promenu hormona i samim tim se desio disbalans u celom organizmu. Ono što prvo „pati“ u ovom slučaju je kosa.

 

Lekarima uvek pokažite specifikaciju suplemenata koje imate nameru da kupite, a idealno bi bilo da se prvo sa stručnjacima i posavetujete. 

 

Praksa nalaže da je osnova svega analiza krvi. Kada se ispita rad hormona i štitnjače (ili štitne žlezde), onda se rade analize koje nam govore koliko su određeni vitamini prisutni u krvi. Njihov nedostatak, naravnoooo, može uzrokovati opadanje kose. Najčešće se deficit vitamina B i kolagena u organizmu povezuje sa opadanjem kose.

 

Što više vitamina i minerala

 

I ovde treba biti oprezan. Prekomerna upotreba vitamina i/ili minerala može takođe izazvati kontraefekat i pospešiti gubitak kose

 

Dakle, prvo i osnovno: posavetujte se sa lekarom!

 

Šta da uradim da pomognem sebi na najbrži način?

 

Pre svega, znajte da je proces oporavka uvek dug. Kako biste povratili gustinu, jedrost i gipkost vaše kose, nije dovoljno samo skupiti novca i ići na skupe tretmane

 

Potrebno je iz korena promeniti navike, a ako nema poboljšanja, onda se traži konkretan uzrok.

 

Naravno, uvek imamo brze i lake savete i baš na ove teme, sve ponuđeno rezultat je svakodnevnog višegodišnjeg čitanja svetskih bestselera. Ako nas ne lažu autori, pomogli su mnogima u borbi sa stresom:

 

  • Meditacija
  • Priprema zdravih obroka uz muziku
  • Zagrljaji voljenih i dragih osoba
  • Šetnja i svež vazduh – makar 30 minuta dnevno
  • Rutine koje život znače

 

I zaista znače…Odaberete li adekvatnu rutinu još od samog buđenja, dan će vam proteći lepše i u svemu ćete, definitivno, videti dobro. 

 

Bilo da je reč o omiljenoj kafi (ako je moguće, bez šećera), omiljenoj kremi, suplementu…Zasigurno će uticati na vaše pozitivno raspoloženje.

 

Dakle, kosa se voli. Oseća – iako ne govori. Zahteva i više od onoga što mislimo da joj treba. Setite se ovoga kada pomislite da ste pranjem sve rešili.