fbpx

Detoks organizma - Recepti i saveti

Detoks organizma obuhvata procese eliminacije toksina i nečistoća iz tela. Ovim postupkom se poboljšava opšte zdravlje organizma. 

 

Kako bi se odradio pravilno i u punom potencijalu, važno je znati šta je on zapravo, zašto je detoks organizma ključan kada je zdravlje u pitanju, koje korake treba preduzeti za zdraviji stil života, ali i koja namirnica obiluje vlaknima zaduženim za detoksikaciju.

 

Šta je detoks organizma?

 

Detoks organizma je glavni saveznik lepote i zdravlja svakog čoveka. Pored toga što uspeva da skupi i eliminiše sve štetne materije, on veoma dobro deluje na usmeravanje slobodnih radikala tako što ih brzo izbacuje iz tela.

 

Detoksiranje se odnosi i na čest i povećan unos vode tokom dana. Tako se podstiče hidratacija i olakšava eliminacija toksina kroz mokraću. 

Uključivanjem vlakna u ishranu kroz voće, povrće, integralne žitarice i mahunarke poboljšava se funkcija creva.

 

Zeleni čaj sadrži antioksidanse koji mogu podržati proces detoksikacije. Najbolje ga je piti rano ujutru, ali i izbegavati iza 18 časova zbog količine kofeina koju sadrži u sebi. 

 

Pod detoksom se podrazumeva čak i izbegavanje visoko prerađenih namirnica i smanjeni unos šećera. Na taj način se detoksira konkretno jetra čiji rad opterećuju nezdravi proizvodi.

 

Redovno vežbanje, sauna i topla kupka mogu pomoći kada je poboljšanje cirkulacije u pitanju. Ovo je odlična stvar za izbacivanje toksina kroz znojenje. 

 

Zašto je detoks organizma ključan za vaše zdravlje?

 

Ljudsko telo već ima ugrađene mehanizme koje pospešuju detoksikaciju, posebno jetra i bubrezi. Prvi rezultat nakon detoksa jeste poboljšana funkcija ovih organa. 

 

Neke strategije detoksikacije, poput povećanog unosa vode i ishrane bogate antioksidansima, mogu doprineti očuvanju zdrave kože. Ukoliko je istrajnost u pitanju, odnosno, dugoročna detoksikacija – ona može kod svake osobe doprineti boljolj proizvodnji kolagena. Ovaj protein je zadužen za mladolik izgled, zdrave ćelije organizma, ali i čvrsta tkiva.

 

Savremeni način života može izložiti ljude različitim toksinima. Pod tim se podrazumeva i zagađenost vazduha, hemikalija u kozmetici, hrani i vodi, kao i stres. Ovo je još jedan od razloga za detoksikaciju tela i preporuka je održati se na takvom režimu najmanje 3-5 dana.

 

Detoks smoothie za različiti deo dana

 

Detoks smoothie može biti ukusna i zdrava opcija koja pruža telu nutrijente i podršku za prirodne detoksikacione procese. Cvekla i limun se koriste u detoks dijetama zbog svojih potencijalnih blagotvornih svojstava, pa su česti i u tečnom obliku.

 

Kako bi se sa sigurnošću moglo reći da je detoks smoothie bogat vlaknima, vitaminima, mineralima i antioksidansima, on treba u sebi da sadrži sledeće namirnice: sveži spanać ili kelj, peršun, krastavac, limun, cveklu, zelenu jabuku i komadić đumbira. Ananas se dodaje po potrebi i uglavnom se koristi kako bi se poboljšao ukus.

 

Količina svega navedenog može varirati u zavisnosti od mililitraže vode. Neka optimalna preporuka je pola od svakog celovitog komada voća/povrća.

 

Nakon što se svi sastojci dodaju u blender, potrebno je mutiti sve dok smesa ne postane dovoljno glatka. Dolazi u obzir i voda kao dodatak, pogotovo ako se ne preferira kašasti oblik smutija.

 

Ovakav smoothie u bilo kojem delu dana može podržati opšte zdravlje organizma. Ipak, količina vitamina C ne treba da bude prevelika u večernjim časovima kako se ne bi pokrenula želudačna kiselina. U tom slučaju je najbolje da se poslednji detoks smoothie popije najmanje dva sata pre odlaska u krevet.

 

Koraci ka zdravijem životu – saveti za detoks organizma

 

Usmeravanje ka zdravijem životu i podrška detoksikaciji tela uključuju niz pravila koja se mogu lako integrisati u svakodnevni život. Pored neophodnih 10.000 koraka na dnevnom nivou, bitan je i redovan, neisprekidan san. To se može postići tako što se, umesto provođenja vremena pred ekranom, pročita par stranica knjige ili novina pre odlaska u krevet.

 

Nekolicina savetnika i zastupnika zdravog stila života preporučuju i osvetljenje svećom, umesto lampi i sijalica. Takođe, pre spavanja ne bi trebalo konzumirati jake i obilne obroke, kao ni alkoholna i previše zaslađena pića.

 

Napitak kakav je smoothie moguće je u procesu detoksikacije konzumirati samostalno, nezavisno od zdrave ishrane. Takav postupak ne treba da traje duže od pet dana. 

 

Ukoliko je veći akcenat na ishrani, ona se može upražnjavati i kao svakodnevica, odnosno, uvrstiti u naviku koja traje večno. Organizam bi takvim postupkom bio u balansu neprekidno. 

 

Zaključak

 

Detoksikacija ne podrazumeva samo ishranu i hidrataciju. Stanje organizma mnogo govori o svakodnevici svakog pojedinca. To se odnosi na ustaljene navike, ali i količinu stresa, hormonske promene i bolesti.

 

Iz tog razloga je važno provoditi vreme u prirodi, izbegavati prerađene namirnice i kozmetiku prepunu raznim hemikalijama. Takođe, važno je obezbediti telu čiste i prirodne suplemente koji se hranom i tečnošću ne mogu nadomestiti.

 

Nakon svega nekoliko dana izmenjene dnevne rutine, telo daje pozitivne signale i deluje svežije, lakše i poletno. Važno je znati da se drastične promene ne dešavaju istog momenta kada se preduzme jedan u nizu koraka neophodnih za detoks organizma. Postepenim radom i trudom moguće je osloboditi organizam od svih štetnih radikala, spoljašnjih ali i unutrašnjih nepogodnosti.

Probudite svoje zdrave navike