fbpx

Celulit VS kolagen

Celulit je složen problem koji pogađa oko 85% žena starijih od 20 godina. Javlja se uglavnom na butinama, zadnjici i stomaku i karakteriše ga izgled sličan pomorandžinoj kori. Celulit je relativno čest, posebno kod žena. Srećom, postoje različite prirodne alternative koje mogu pomoći u rešenju ovog problema.

 

 

Šta je celulit i kako nastaje?

 

Celulit se javlja kada masnoća, vezivno tkivo i mišići ispod kože nisu ravnomerno raspoređeni. To može dovesti do stvaranja izbočina i neravnina na površini kože. Iako celulit nije medicinski ozbiljno stanje, mnogi ljudi žele da ga smanje ili eliminišu iz estetskih razloga. Često se nalazi na zadnjici i nogama (obično u predelu gornjeg dela butina), ali se može pojaviti i na nadlakticama, donjem delu stomaka i grudima.

 

Postoji nekoliko faktora koji mogu doprineti razvoju celulita, uključujući genetiku, nivo aktivnosti, ishranu i hormonalne promene. Iako ne postoji čarobno rešenje za potpunu eliminaciju celulita, promena u načinu života, uključujući zdravu ishranu, vežbanje i hidrataciju, može pomoći u smanjenju njegovog izgleda. Takođe postoje različiti tretmani i kozmetički proizvodi koji se koriste u svrhu smanjenja celulita.

 

 

Kako kolagen pomaže kod celulita?

 

Pokazalo se da dodatak hidrolizovanim peptidima kolagena dovodi do značajnog poboljšanja celulita. Sve dok su peptidi dovoljno mali da se apsorbuju, mogu pomoći u jačanju potkožnog vezivnog tkiva koje je oštećeno. Oni takođe stimulišu metabolizam u dermalnom sloju, što znači da se proizvodi više novih ćelija, pomažući da se poboljša bilo koje postojeće oštećenje i smanji verovatnoća budućeg oštećenja.

 

Kao i kod mnogih stanja, efekti će se vremenom povećavati kako uticaj povećanog nivoa kolagena gradi ojačani vezivni dermalni okvir.

 

 

5 saveta za sprečavanje nastanka i smanjenje celulita

 

Iako potpuno uklanjanje celulita možda nije moguće, postoje koraci koji se mogu preduzeti kako bi se smanjila njegova vidljivost i sprečilo njegovo dalje napredovanje. 

 

Najbolje vežbe za celulit

 

Neke od najboljih vežbi za žene koje žele da se otarase celulita na predelu butina i nogu uključuju aerobne vežbe visokog intenziteta i vežbe snage. Ove vrste vežbi su odličan način za sagorevanje masti, poboljšanje cirkulacije i indirektno uklanjanje masnih naslaga ispod dermisa.

 

Čak i ako primarna zamisao vežbanja nije mršavljenje, učvršćivanje mišića i vezivnog tkiva ispod celulita može pomoći da se dermis izgladi kako bi se celulit manje video.

 

Celulit i ishrana su povezani

 

Pre nego što se pristupi razmišljanju o laserske tretmanima ili dermatolozima, treba obratiti pažnju na svakodnevnu ishranu.

 

Prvi korak je prepoznati da ishrana prerađenom hranom koja sadrži mnogo skroba, rafinisanog šećera, konzervansa i soli dovodi do akumulacije toksina. Telo skladišti ove toksine u masnim ćelijama. Jedan od ključnih faktora uspešnog tretmana protiv celulita je smanjenje broja toksina u telu jer oni pogoršavaju izgled celulita.

 

Kategorije hrane koje treba izbegavati:

 

  • Trans-masti – Nalaze se u većini prerađenih namirnica;

 

  • Previše šećera – Šećer se skladišti u masnim ćelijama uzrokujući njihovo širenje. Osim toga, šećer može uništiti kolagen i ubrzati starenje? 

 

  • Natrijum – Treba ograničiti unos soli. Natrijum izaziva zadržavanje tečnosti, što zapravo može učiniti da celulit na izgleda uočljivije.

 

Dry brushing za povećanu limfnu drenažu i poboljšanu cirkulaciju

 

Dry brushing je popularan spa tretman i jednostavan način da se smanji celulit. Zamislite to kao masažu vašeg dermisa. To uključuje trljanje kože četkom sa čvrstim vlaknima.

 

Poput masaže ili lica, ovi tretmani poboljšavaju limfnu drenažu i cirkulaciju krvi dok pomažu u eliminaciji toksina koji razgrađuju vezivno tkivo. To je zato što se ogromnih 70% limfnih sudova nalazi tačno ispod dermisa.

 

Piling sa kafom

 

Kafa je jedno od najpopularnijih energetskih napitaka za ljude širom sveta, ali je tek nedavno otkriveno mnoštvo prednosti. Kofein koji se nalazi u kafi nije samo dobar stimulans za mozak i odličan pojačivač energije, on takođe pomaže u uklanjanju vode i toksina zarobljenih u telu i dermisu.

 

Kofein je popularan sastojak kreme protiv celulita jer širi krvne sudove, što tonira i zateže tkivo. Pored toga, kofein u kafi pojačava cirkulaciju i smanjuje zadržavanje vode, izglađujući pojavu celulita.

 

Talog kafe može da se pretvori u piling koji uklanja mrtve ćelije kože, regeneriše nove zdrave ćelije i smanjuje celulit. Mlevena kafa sadrži antioksidante koji pomažu u oslobađanju toksina.

 

Piling od kafe ima moćna antiinflamatorna i metabolička svojstva. Poboljšava metabolizam masti i najefikasniji je u podizanju i toniranju dermisa kada se kombinuje sa prirodnim uljima.

 

Smanjenje celulita sa suplementima kolagena

 

Poslednje, ali svakako nije i najmanje važno: peptidi kolagena. Ovaj protein čini do 80% dermisa, a nakon 30. godine uobičajeno je da počnemo da gubimo 1 do 2% prirodnog kolagena. Povrh toga, hormonske promene dovode do još većeg gubitka proteina i stanjivanja kože. Zajedno, ovo povećava šansu da se masne naslage guraju uz dermis i stvaraju celulit.

 

Najbolji način da se reši problem s celulitom (ili bar da smanji njegov izgled u celom telu, uključujući i butine) jeste da se poveća gustina dermisa uz pravi tip suplementacije kolagenom.

 

Ključ za značajno poboljšanje izgleda celulita jeste kontinuirano uzimanje preporučene dnevne doze kolagena. Optimalan je dnevni unos 10 grama kolagena, tokom tri meseca, a nakon toga mesec dana pauze.

 

 

Naučne studije su pokazale da kolagen pomaže u smanjenju celulita. Utvrđeno je da je rezultat najbolje vidljiv kada se uzme 10 grama kolagena i da je to posebno efikasno kod žena koje imaju umereni oblik celulita i indeks telesne mase ispod 25. Deluje i kod žena koje imaju višak kilograma i zbog toga imaju BMI iznad 25, ali je potrebno malo duže da se dobije isti rezultat. 

 

Probudite svoje zdrave navike